Ακόμα και λίγη άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των υπέρβαρων εφήβων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καναδική έρευνα ανακάλυψε ότι μικρή ποσότητα άσκησης βοηθά τους νέους ανθρώπους με θέματα όπως δυσαρέσκεια με το σώμα, κοινωνική απομόνωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ο Dr. Gary Goldfield, του Πανεπιστημίου της Οτάβα, δήλωσε ότι συμβουλεύει εφήβους και γυναίκες που πασχίζουν με το βάρος τους να πετάξουν τη ζυγαριά. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις με τα 'πειράγματα' και την πίεση των συμμαθητών.

Η νέα έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι ακόμα και μέτρια δόση άσκησης ευνοεί την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 30 εφήβους να ασκηθούν και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στο εργαστήριο με μικρή έως μέτρια ένταση. Οι ασκήσεις επαναλήφθηκαν δυο φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.

Μετά την άσκηση, ρωτήθηκαν οι έφηβοι πόσο ικανοί αισθάνονταν ακαδημαϊκά, κοινωνικά και αθλητικά. Επίσης αναφέρθηκαν στην εικόνα σώματος και την αυτοεκτίμηση.

Αν και οι 2 ομάδες των εφήβων είχαν λίγες σωματικές αλλαγές στο διάστημα 10 εβδομάδων, πίστευαν ότι ήταν περισσότερο ικανές, κοινωνικά, στο σχολείο, αποκάλυψε η έρευνα. Επίσης αισθάνθηκαν καλύτερα σχετικά με την εμφάνιση και το βάρος τους.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπέρβαρους εφήβους να ξεπεράσουν τα 'πειράγματα' και τις προκαταλήψεις.

Ο Goldfield δήλωσε ότι μιλά για τα ψυχολογικά οφέλη που λαμβάνουμε από βελτιωμένη σωματική κατάσταση που προέρχεται από μέτρια ποσότητα αεροβικής, όχι από αλλαγή στο βάρος ή το σωματικό λίπος. Αν μπορεί κάποιος να βελτιώσει τη φυσική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση, ακόμα και ελάχιστα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Διδάσκοντας στα παιδιά να εστιάζουν σε υγιεινές ενεργητικές συμπεριφορές, εστιάζουν σε κάτι που μπορούν να ελέγξουν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Pediatric Psychology.’

Πηγές:
‘Journal of Pediatric Psychology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα