Η Κυριακή 7 Απριλίου είναι διεθνώς καθιερωμένο να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Το θέμα που επέλεξε φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προβάλει αυτή τη μέρα είναι η υπέρταση και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής της.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την Ελλάδα, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν πως υπάρχει άμεση και σημαντική σχέση της αύξησης της πίεσης με την οικονομική δυσπραγία και την ανεργία. Και ασφαλώς η αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λύσεις υπάρχουν και η ενημέρωση των Ελλήνων είναι πολύ μεγάλης σημασίας, καθώς η οικονομική κρίση δημιουργεί διπλό ‘δεσμό’ με την υπέρταση. Το στρες από την οικονομική στενότητα είναι παράγων αύξησης της πίεσης, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί σωστή διατροφή και διαβίωση, τομείς οι οποίοι όμως πλήττονται εξίσου καίρια από την έλλειψη ρευστότητας.

Έτσι, την Πέμπτη 4 Απριλίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, με θέμα ‘Υπέρταση: Λύσεις σε καιρό κρίσης’.

Στη συνέντευξη πήραν μέρος τέσσερις...master γιατροί και ένας master chef γιατί και η υπέρταση θέλει καλοπέραση.

Τη ‘Σημασία της προσαρμογής του τρόπου ζωής στην υπέρταση’ ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας, Αθανάσιος Ι. Μανώλης, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και θα είναι πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου Υπέρτασης, το οποίο το 2014 θα διεξαχθεί στην Αθήνα (όπου αναμένονται πάνω από 6.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πορίσματα πρόσφατων μελετών που δείχνουν ότι:

  • Η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).
  • Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.
  • Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.
  • Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα 5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.
  • Όταν φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά αποτελούν την καθημερινή μας διατροφή, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 8-14 mm Hg.

Αναφέρθηκε επίσης στην αντικατάσταση του άλατος με άλλα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και αυξημένη σε κάλιο που οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5.4 mm Hg.

Ο κ. Μανώλης μίλησε και για το θέμα των γενοσήμων στη συνταγογραφία και την αξιοπιστία τους.

Στη σχέση ‘Υπέρτασης και στρες’ αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης. Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες ‘υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της εμφάνισης και εγκατάστασης της υπέρτασης.

Και όχι μόνο αυτό. Το χρόνιο στρες συνδέεται στενά και με τις επιπλοκές της υπέρτασης...Οι ασθενείς με έντονο, καθημερινό στρες είναι συνήθως άτομα που όχι μόνο αυξάνεται έντονα η πίεσή τους σε στρεσογόνα ερεθίσματα αλλά έχουν και την τάση να ακολουθούν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής.

Με άλλα λόγια, οι μελέτες δείχνουν πως καταναλώνουν συνήθως περισσότερες ‘έτοιμες’ τροφές, αλάτι, αλκοόλ και καφεϊνούχα σκευάσματα με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Άτομα με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη συχνά δεν ακολουθούν την προτεινόμενη αντιυπερτασική αγωγή και εμφανίζουν διαταραχή των νευρο-ορμονικών μηχανισμών ρύθμισης της πίεσης.....’

Ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε και σε μελέτη μεταξύ 123.000 ανθρώπων που αποδεικνύει πως η οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απ’ ευθείας με την υπέρταση και πως η νόσος έχει μια παράδοξη σχέση με την επαγγελματική κατάρτιση.

Τη διαχείριση του θέματος ‘Εγκυμοσύνη και υπέρταση’, σε καιρούς δύσκολους ανέλαβε ο Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου- Μαιευτήριου ‘ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ’ κ. Θωμάς Μακρής, ο οποίος μίλησε για τις συνθήκες ζωής σήμερα -και κυρίως την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης- που έχουν αλλάξει τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Η πρώτη εγκυμοσύνη έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερη ηλικία και σε συνδυασμό με το stress, την ανεργία και τις δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης το πρόβλημα της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη φαίνεται να επιδεινώνεται. Ο κ. Μακρής τόνισε πως ο καίριος ρόλος της διατροφής τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στην υπέρταση έχει αρχίσει να διαταράσσεται.

Φαινόμενα κακής σίτισης αλλά και παχυσαρκίας λόγω της κακής διατροφής πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν να προγραμματιστεί η εγκυμοσύνη. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της φαρμακευτικής αγωγής κατά την εγκυμοσύνη καθώς η λήψη ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων ευρείας χρήσης απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.

‘Η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι’ είναι το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE HELLAS-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, κ.

Γεώργιος Στεργίου. Και πρόκειται για μια σημαντική εκπαίδευση του πληθυσμού, που γλυτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία. Το ευτυχές ‘παράδοξο’ είναι πως η μέτρηση στο σπίτι από τον ίδιο τον πάσχοντα είναι συνήθως πιο έγκυρη από αυτή που κάνει ο γιατρός στο σπίτι ή στο νοσοκομείο.

Ο κ. Στεργίου μίλησε και για μια πολύ σημαντική ‘παρενέργεια’ που πρέπει να αποφεύγεται με την κατάλληλη ενημέρωση: κάποιες φορές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την κίνηση της πίεσης μπορεί να οδηγήσουν τον υπερτασικό στην ανάληψη άκαιρων πρωτοβουλιών αλλαγής της θεραπείας του, ερήμην του θεράποντος γιατρού, επειδή κάποιες μετρήσεις έδωσαν αυξημένα αποτελέσματα.

Είναι συνήθης και άκρως λανθασμένη τακτική, όταν η πίεση στο σπίτι είναι αυξημένη, ο ασθενής να παίρνει επιπλέον χάπι και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη ενημέρωσης. Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε και στην επιλογή του κατάλληλου, κατά περίπτωση, πιεσόμετρου καθώς και στις σωστές συνθήκες μέτρησης.

‘Νόστιμα χωρίς αλάτι’ θα είναι τα εδέσματα που πρότεινε όχι μόνο στους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά σε όλους όσους έχουν συνειδητοποιήσει πως ο ουρανίσκος είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος, ο Master Chef με αστέρι Michelin, πολύ γνωστός σε όλους μας κ.

Λευτέρης Λαζάρου. Το ...τερπνόν μετά του ωφελίμου είναι το ζητούμενο και ο κ. Λαζάρου ξέρει να μας το δείξει, και μας το δίδαξε, στην θεωρία αλλά και στην...πράξη μιας και κατέφθασε μας όχι μόνο με ιδέες αλλά και με τα μαγικά του χέρια γεμάτα.

Βότανα και μπαχαρικά έδωσαν τον διακριτικό ή έντονο χαρακτήρα τους στα εδέσματα που ‘αγκάλιασαν’, κάνοντας το ‘ανάλατο’ συνώνυμο του ‘νόστιμου’. Ο κ. Λαζάρου συμβούλεψε να δοκιμάσουμε τα εξής μίγματα στα οποία εκείνος έχει καταλήξει μετά από πολλές δοκιμές και πρόβες: Για μια ψαρόσουπα: ‘Κρεμμύδι σε σκόνη, ξύσμα από λεμόνι, σκόρδο σε σκόνη, άνηθο αποξηραμένο, μαϊντανό αποξηραμένο, πάπρικα σε σκόνη, θυμάρι αποξηραμένο, εστραγκόν αποξηραμένο, άσπρο και πράσινο πιπέρι.

Με αυτό το μίγμα κάνω μια νόστιμη ψαρόσουπα χωρίς να χρησιμοποιώ καθόλου αλάτι.’

Για μαγειρευτά, ο κ. Λαζάρου συνέχισε: ‘Καρότο σε σκόνη, κόκκινη πιπεριά σε σκόνη, κρεμμύδι σε σκόνη, ξύσμα από λεμόνι, κιτρικό οξύ, πάπρικα γλυκιά σε σκόνη, βασιλικό και μαϊντανό αποξηραμένο’.

Τέλος ο κ. Λαζάρου πρότεινε: ‘Ένα μείγμα που χρησιμοποιώ γαι το κρέας είναι: Πάπρικα σε σκόνη, μπαχάρι σε σκόνη, θρούμπι αποξηραμένο, δεντρολίβανο αποξηραμένο, θυμάρι αποξηραμένο, φύλλα δάφνης αποξηραμένα, μαντζουράνα σε σπόρους, σέλινο και μαϊντανό αποξηραμένο’.

Όλες αυτές οι σκόνες είναι σε δοσολογίες ανάλογα την συνταγή και την ποσότητα που μαγειρεύεται.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management