Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) – Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) που θεσπίστηκε το 2009 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) αποτελεί τη μόνη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ΣΚΠ – ΠΣ.

Εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου, με συντονισμένες εκδηλώσεις του κινήματος για τη ΣΚΠ – ΠΣ, σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, καθώς και για το πώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές περισσοτέρων από δύο εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από αυτή παγκοσμίως.

Ο εορτασμός φέτος θα γίνει την Τετάρτη 29 Μαΐου και η εκστρατεία θα επικεντρώνεται στους νέους με ΣΚΠ-ΠΣ. Σε μια εποχή όπου οι νέοι μπορεί να αρχίζουν μια νέα καριέρα, ή σχέσεις ή και να κάνουν σχέδια για το μέλλον, το να διαγνωσθεί κάποιος, με μια χρόνια και δυνητικά ανίατη νόσο, όπως η ΣΚΠ - ΠΣ, μπορεί να οδηγήσει στην επαναξιολόγηση των στόχων και του γενικότερου προσανατολισμού τους στη ζωή.

Η ΠΟΑμΣΚΠ μέσω των εκδηλώσεων που οργανώνουν οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι της σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, στοχεύει στην ενημέρωση του Κοινού που δεν γνωρίζει καθόλου, ή γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα για τη νόσο.

Είναι πολύ σημαντικό για τους πάσχοντες από ΣΚΠ-ΠΣ, να κατανοήσει η κοινωνία τι είναι η ΣΚΠ-ΠΣ και πώς αυτή επηρεάζει τους πάσχοντες στην καθημερινότητά τους, για να δημιουργηθεί ένα πιο συνειδητοποιημένο περιβάλλον, όπου η έλλειψη συντονισμού και η αστάθεια στα Άτομα με ΣΚΠ-ΠΣ δεν θα ερμηνεύεται ως 'μέθη', και η κόπωση δεν θα γίνεται αντιληπτή ως 'τεμπελιά'!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΑμΣΚΠ ΓΙΑ ΤΗΝ MS DAY 2013

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ ) – Αθήνα
  • Κυριακή 26 Μαΐου 2013
    Επίσκεψη (γευστική δοκιμή – οινογνωσία) στο Οινοποιείο Παπαγιαννάκου για τα μέλη του ΣΑμΣΚΠ, με εξασφάλιση της μετακίνησης των συμμετεχόντων, ακόμα και για τους χρήστες αμαξειδίων. Η εκδήλωση είναι ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας TEVA.
  • Τετάρτη 29 Μαΐου 2013
    Περίπτερο του ΣΑμΣΚΠ στην γωνία Ερμού & Νίκης, (Metro Σύνταγμα) από τις 9.30 το πρωί έως τις 20.00 το απόγευμα. Από το περίπτερο θα ενημερώνεται το κοινό για τη ΣΚΠ-ΠΣ από τα μέλη, τους εθελοντές και τους επιστήμονες που θα το πλαισιώνουν. Επίσης θα δίνεται έντυπο υλικό και άλλες πληροφορίες για τη ΣΚΠ-ΠΣ. Η εκδήλωση είναι ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας MERCK.
  • Κυριακή 2 Ιουνίου 2013
    Επιστημονική ημερίδα για τη ΣΚΠ-ΠΣ στο ξενοδοχείο Divani Caravel (Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου 2 – αίθουσα Ιλισσός) στις 10.30π.μ. Στην Ημερίδα θα μιλήσουν μεταξύ των άλλων οι: κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, Β' Νευρολογική Κλινική, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με θέμα 'Τρέχουσες απόψεις για τη θεραπεία της Π.Σ.', ο κ. Αστέριος Τέρπου, χειρουργός, γυναικολόγος μαιευτήρας ανδρολόγος με θέμα 'Κύηση – Γυναίκα – Πολλαπλή Σκλήρυνση'. H εκδήλωση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Genesis Pharma.
Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΕΑμΣΚΠ) – Λάρισα
  • Παρασκευή 24 Μαΐου
    Συνέντευξη τύπου για τις δράσεις ενόψει της MS DAY 2013
  • Σάββατο 25 Μαΐου
    Επιστημονική εκδήλωση σε συνεργασία με την ουρολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: 'η νευρογενής Κύστη Αποκαλύπτεται'
  • Από Κυριακή 26 Μαΐου έως Δευτέρα 1 Ιουνίου
    Έκθεση ζωγραφικής της ομάδας εικαστικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης της ΠΕΑμΣΚΠ
  • Κυριακή 26 Μαΐου
    Θεατρική παράσταση της ομάδας Θεατρικό εργαστήρι ΠΕΑμΣΚΠ, στο έργο: 'Ζώντας και Αυτοσχεδιάζοντας'
  • Τετάρτη 29 Μαΐου
    - Περίπτερα ενημέρωσης πολιτών σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα
    - Απογευματινή διάλεξη – παρουσίαση αποτελεσμάτων Παγκόσμιας Έρευνας σχετικά με την ποιότητα ζωής ασθενών με ΣΚΠ-ΠΣ. Βιωματικό Εργαστήρι με Ψυχοθεραπευτή Αποδοχή και ΠΣ.
    - MS Night- Βραδιά – Πάρτι των Νέων
  • Δευτέρα 1 Ιουνίου
    Παρουσίαση των νέων προγραμμάτων υποστήριξης των Ατόμων με ΣΚΠ-ΠΣ μελών της ΠΕΑμΣΚΠ
Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας (ΕΕΑΣΚΠ) - Πάτρα
  • Κυριακή 26 Μαΐου 2013
    Επιστημονική Εκδήλωση στο ξενοδοχείο 'Patra Palace' στην Πάτρα στις 11.30 π. μ., με θέμα: 'Σύγχρονη Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης' και με ομιλητές τους: α) Νικόλαο Φάκα, Διευθυντή Νευρολογικής Κλινικής 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, με θέμα: 'Σύγχρονες και Μελλοντικές Θεραπείες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση' και β) Στέργιο-Στυλιανό Δ. Γκατζώνη Νευρολόγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: 'Η αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών στην Πολλαπλή Σκλήρυνση'
  • Τετάρτη 29 Μαΐου2013
    Λειτουργία ειδικών ενημερωτικών περιπτέρων στην Πάτρα στην Πλατεία Γεωργίου από τις 10.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ. και στις κεντρικές πλατείες στο Αγρίνιο και στον Πύργο, από τις 10.00 π.μ έως τις 2.00 μ.μ. Από τα παραπάνω περίπτερα θα διανέμεται έντυπο υλικό ενημέρωσης για τη ΣΚΠ-ΠΣ και το Σωματείο της ΕΕΑΣΚΠ. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα της ΣΚΠ-ΠΣ. Οι εκδηλώσεις τελούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων: Πατρών, Αγρινίου και Πύργου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''