Όλοι έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία. Ωστόσο ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί επίσης, ενδεχομένως, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMC Medicine.’


Ερευνητές από την Ισπανία μελέτησαν 2.683 άντρες και 2822 γυναίκες σε περίοδο 7 ετών, από την έρευνα PREDIMED, που μελετά τη διατροφή και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.


'Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία μεταξύ 55 και 80 ετών και δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης ή προβλημάτων σχετικών με το αλκοόλ όταν άρχισε η έρευνα.


Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών ετησίως, για να αξιολογηθεί η κατανάλωση αλκοόλ και αναλύθηκαν η ψυχική τους υγεία και ο τρόπος ζωής.


Tα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, 5 έως 15 γρ. την ημέρα, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.


Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα κρασιού σε εβδομαδιαία βάση, 2 έως 5 μικρά ποτήρια την εβδομάδα, φάνηκε να έχουν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής και κοινωνικοί παράγοντες όπως η προσωπική ζωή, το κάπνισμα και η διατροφή.


Ωστόσο, περαιτέρω ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κρασιού που υπερβαίνει τα 7 ποτήρια την εβδομάδα θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ αποδόθηκε πιο συχνά στους άντρες, με το 88% να πίνει περισσότερο από 15 γρ. αλκοόλ καθημερινά.


Προηγούμενη έρευνα από τη δοκιμή PREDIMED, υπέδειξε ότι χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ θα μπορούσαν να προστατεύουν από την καρδιακή νόσο και οι ερευνητές δηλώνουν ότι η διαδικασία μπορεί να σχετίζεται.


Αν και οι ερευνητές δηλώνουν ότι υπάρχουν πολλά ισχυρά σημεία στην έρευνα, περιλαμβανομένου του μεγάλου δείγματος, προειδοποιούν για ορισμένους περιορισμούς.


Δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά κλινική διάγνωση της κατάθλιψης. Πιθανόν πετυχαίνουν υψηλή εξειδίκευση εις βάρος της ευαισθησίας.


Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα, τάσεις κατανάλωσης αλκοόλ να συνδέονται με απόφαση αναζήτησης φροντίδας. Αν όσοι κατανάλωναν πολύ αλκοόλ ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, θα οδηγούνταν οι ερευνητές σε υποεκτίμηση των ποσοστών κατάθλιψης στη συγκεκριμένη κατηγορία.


Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι η κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να παρέχει πολλά ακόμη οφέλη στην υγεία. Έρευνα από το University of Leicester, πέρσι, ανακάλυψε ότι χημική ουσία στο κόκκινο κρασί, η ρεσβερατρόλη, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.


Άλλη έρευνα, από το University of Barcelona, υπέδειξε ότι ουσίες που περιέχονται στο κρασί μπορεί ακόμα και να προστατεύουν από το σοβαρό έγκαυμα.

Πηγές:
‘BMC Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;
H Curity Pharma παρουσίασε την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Ο ΣΦΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού