Rotkreuz, αποστολή Σοφία Νέτα

Περισσότεροι από 23 δισεκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η νόσος βρίσκεται μεταξύ των πλέον δαπανηρών παθήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες, επιβαρύνοντας περισσότερο τους ηλικιωμένους, ενώ το 80% του κόστους αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας βαραίνει τα νοσοκομεία.

Με τη βοήθεια του Coagu Chek, μιας συσκευής αυτοελέγχου, ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή για αποφυγή θρομβώσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων και αιμορραγιών κατά 70% και το ποσοστό θνησιμότητας κατά 60%. Για να είναι αποτελεσματική μια αντιπηκτική αγωγή, όπως π.χ. η βαρφαρίνη, τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα πρέπει να διατηρούνται εντός του θεραπευτικού εύρους. Υψηλές συγκεντρώσεις του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση. Μελέτες έδειξαν ότι 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξοικονομούνται αν οι μισοί από τους ασθενείς που λαμβάνουν ανάλογη αγωγή βρίσκονταν εντός θεραπευτικού εύρους.

Η χρήση του επιπέδου NT-proBNP ως σημείου αναφοράς στη θεραπευτική αντιμετώπιση καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να μειώσει τα ποσοστό θνησιμότητας κατά 20 τοις εκατό.

‘Καθώς η καρδιακή ανεπάρκεια δεν διακρίνεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η διάγνωση βάσει των συμπτωμάτων και μόνο μπορεί να είναι λανθασμένη’, ανέφερε ο καθηγητής Mark Richards του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Ερευνών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, Διευθυντής του Christchurch Heart Institute and Heart Foundation (NZ), και Πρόεδρος Καρδιαγγειακών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Otago, στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, μιλώντας χθες σε διεθνή επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Rotkreutz της Ελβετίας. ‘Τα επίπεδα NT-proBNP όχι μόνο βοηθούν τους ιατρούς να διαγνώσουν αντικειμενικά και ακριβέστατα την καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και σε πρώιμα στάδια, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως εργαλείο πρόγνωσης για όλα τα στάδια καρδιακής ανεπάρκειας’.

Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση των επιπέδων NT-proBNP στη διάγνωση περιπτώσεων οξείας καρδιακής ανεπάρκειας μειώνει την αδυναμία λήψης κλινικών αποφάσεων κατά 74%3. ‘Η παρέμβαση είναι το κλειδί για τον περιορισμό των χρόνιων καρδιακών παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση είναι ιδιαίτερης σημασίας’, δήλωσε ο καθηγητής Richards.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει επίσης την αξία των επιπέδων NT-proBNP στον καθορισμό των θεραπειών για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Η χρήση των επίπεδων NT-proBNP στον καθορισμό των θεραπειών καρδιακής ανεπάρκειας μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας κατά 20%4 σε σύγκριση με θεραπείες που καθορίζονται βάσει των συμπτωμάτων και μόνο.

Παρά τις εξελίξεις στις θεραπείες αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας, 30% των ασθενών εισάγονται εκ νέου στο νοσοκομείο και 10% καταλήγουν μετά από 90 ημέρες. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την ατελή εφαρμογή της θεραπείας ενώ μόνο λίγοι ασθενείς λαμβάνουν σωστή και αποτελεσματική δόση φαρμάκου.’, υπογράμμισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως ‘είναι απαραίτητο ένα αντικειμενικό μέτρο καταλληλότητας της θεραπείας για τη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος και η χρήση των επιπέδων NT-proBNP μπορεί να βοηθήσει ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό’.

Σχετικά με τα επίπεδα NT-proBNP: μελέτη GUIDE-IT

Η νέα μελέτη GUIDE-IT ξεκίνησε το 2012 με πρόθεση να παράσχει περαιτέρω στοιχεία που να αποδεικνύουν πως μια θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας που βασίζεται στο βιοδείκτη NT-proBNP μειώνει τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα των ασθενών. Η μελέτη GUIDE-IT (GUIDing Evidence based therapy using biomarker Intensified Treatment) αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Βιομηχανίας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και του συγχορηγού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στις ΗΠΑ. Στόχος της μελέτης GUIDE-IT είναι να συμπεριλάβει 1.100 ασθενείς.

Παρά τις εξελίξεις στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, τα ποσοστά νοσοκομειακής περίθαλψης και θνησιμότητας παραμένουν αρκετά υψηλά. Όλο και περισσότερο, οι βιοδείκτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Η NTproBNP είναι μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από την καρδιά όταν το καρδιακό τοίχωμα διατάσσεται λόγω της αδυναμίας και της αύξησης του μεγέθους της καρδιάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο