Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, υποδεικνύει νέα έρευνα στο περιοδικό ‘The Lancet’, που ανακάλυψε ότι δεν έχουν ωφέλιμη επίδραση στην οστική πυκνότητα, σημάδι οστεοπόρωσης.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να σταματούν τη λήψη συμπληρωμάτων.

Ερευνητές του University of Auckland, ανέλυσαν 23 έρευνες που αφορούσαν 4.000 υγιείς ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μεταανάλυση των τυχαιοποιημένων δοκιμών που εξέταζαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα σε υγιείς ενήλικες μέχρι τον Ιούλιο του 2012.

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν συμπληρώματα κατά μέσον όρο για 2 χρόνια.

Οι δοκιμές έλαβαν μέρος σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.

Αν και τα ευρήματα δεν εντόπισαν οφέλη για τους ανθρώπους που λάμβαναν βιταμίνη D, ανακάλυψαν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση στην οστική πυκνότητα στον αυχένα του μηριαίου οστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίδραση δεν είναι πιθανό να είναι κλινικά σημαντική.

Ο ερευνητής καθηγητής Ian Reid, από το University of Auckland, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος για χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D μόνο σε ανθρώπους που πιθανόν έχουν έλλειψη θα απελευθέρωνε σημαντικές πηγές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού στην περίθαλψη.

Πηγές:
'The Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]