Υπάρχει αυξανόμενη διαμάχη σχετικά με το αν όλοι οι άνθρωπο άνω των 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης.
Ωστόσο η νέα επισκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό σκέλος του NHS, σημείωσε ότι είναι λεπτή ισορροπία, λόγω των κινδύνων αιμορραγίας στον εγκέφαλο και το στομάχι.

Γενικά προειδοποίησε ενάντια στη λήψη του φαρμάκου μέχρι να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις.
Η ασπιρίνη καθιστά λιγότερο κολλώδες το αίμα, επομένως μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβου στον οργανισμό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν ακόμα έρευνες που υποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου.
Ωστόσο, καθώς το φάρμακο καθιστά πιο δύσκολη τη δημιουργία θρόμβων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό.
Το φάρμακο χορηγείται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς είναι σαφές το ιατρικό όφελος.

Ωστόσο υπάρχουν προτροπές να χορηγείται η ασπιρίνη σε υγιείς ανθρώπους επίσης.

Ερευνητική ομάδα του Warwick Medical School αξιολόγησε τις ενδείξεις από το NHS National Institute for Health Research.

Όσον αφορά την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο κατέληξε ότι η χορήγηση ασπιρίνης σε όλους θα προκαλούσε καθαρή βλάβη λόγω της αυξημένης πιθανότητας για αιμορραγία. Αυτό οφειλόταν μερικώς στην καλύτερη ρύθμιση των ασθενών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, περιλαμβανομένης της συνταγογράφησης φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σχετικά με τον καρκίνο οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι ενδείξεις δεν είναι αρκετά ισχυρές ώστε να βασιστεί απόφαση σε αυτές, αλλά δοκιμές που λαμβάνουν μέρος θα δώσουν πιο σαφείς ενδείξεις τα επόμενα 5 χρόνια.

Η καθηγήτρια Aileen Clarke, επικεφαλής της επισκόπησης, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι έχουν λεπτές ισορροπίες και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να τη λαμβάνον. Δήλωσε ότι θα ήταν πολύ καλό να μπορούσαν να συμβουλεύσουν τους ανθρώπους άνω των 50 να λαμβάνουν μια ασπιρίνη την ημέρα για να έχουν λιγότερα περιστατικά καρκίνου αλλά η έρευνα δεν έχει γίνει ακόμα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με την υπερβολική προώθηση της ασπιρίνης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management