Νέα έρευνα σε πιθήκους, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Vaccine.'

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πιθήκους, αλλά τα ευρήματα ενδεχομένως αφορούν και τους ανθρώπους, καθώς έχουν παρόμοιο ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα εξέτασε 12 πιθήκους που εκπαιδεύτηκαν να πίνουν αλκοόλ. Στη συνέχεια οι πίθηκοι εμβολιάστηκαν για ανεμοβλογιά και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, μια με πρόσβαση σε αλκοόλ και μια με πρόσβαση σε σακχαρούχο νερό. Όπως και οι άνθρωποι, ορισμένοι πίθηκοι ήπιαν περισσότερο όταν ήταν διαθέσιμο αλκοόλ. Στη συνέχεια οι πίθηκοι έλαβαν δεύτερο εμβόλιο, 7 μήνες αργότερα και παρακολουθήθηκαν για ακόμα 7 μήνες.

Όταν εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά, όλοι οι πίθηκοι έδειξαν παρόμοιες ανταποκρίσεις στο εμβόλιο. Ωστόσο η αντίδραση στο δεύτερο εμβόλιο ήταν διαφορετική.

Όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ είχαν μειωμένη ανταπόκριση του εμβολίου, σε σύγκριση με πιθήκους που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το εύρημα ότι όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες είχαν ενισχυμένη ανταπόκριση του εμβολίου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Όπως φαίνεται, λίγα ποτά μπορεί να βοήθησαν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, αν και οι ερευνητές δεν σας ενθαρρύνουν να αρχίσετε να πίνετε για να έχει όφελος το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τονίζουν ότι ένα ποτήρι κρασί λίγες φορές την εβδομάδα μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας. Καλύτερα να αποφεύγετε τα κοκτέιλ με τις θερμίδες και να παραγγέλνετε κάτι πιο φιλικό με την περίμετρο μέσης.

 

Πηγές:
'Vaccine.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα