Προκειται για ένα ανάλογο της σαλικυλιαμίδης Α προερχόμενο από τη θαλάσσια φύση, και το οποίο έχει δείξει ισχυρή δράση κατά της λευχαιμίας.

Ο δρ. Balan δήλωσε πως η σαλικυλαμίδη Α, είναι μια ενδιαφέρουσα φυσική, θαλάσσια ουσία, που έχει απομονωθεί από το σφουγγάρι του γένους Haliclona, το οποίο βρίσκεται στα ύδατα γύρω από το νησί Rottnest , 18 χλμ. ανοικτά των ακτών της νότιας Δυτικής Αυστραλίας ".

Η σαλικυλαμίδη Α είναι κυτταροτοξική δηλαδή, μία τοξίνη η οποία είναι γνωστή για την καταστροφή των κυττάρων. Το συγκεκριμένο θαλάσσιο σφουγγάρι, την χρησιμοποιεί ως άμυνα.

Στόχος του δρ. Balan είναι να συνθέσει στο εργαστήριο, ένα μόριο μονού αναλόγου σαλικυλαμίδης Α. Στη φύση βρίσκεται με τη μορφή 15πλού αναλόγου, και όταν η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στην λευχαιμική κυτταρική σειρά ΝCI - 60 επιδεικνύει ‘αντι-πολλαπλασιαστική’ επίδραση σε ομάδες κυττάρων υψηλής διάλυσης ή μικρής συγκέντρωσης.

Το φυσικό ανάλογο, αποδείχθηκε επίσης πολύ ενεργό σε διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά ήταν σαφώς πιο δραστικό στο HL - 60 , που είναι οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία, σημείωσε ο ερευνητής.

Άλλα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το φυσικό ανάλογο, είναι ένας αναστολέας της ΑΤΡ και των αντλιών πρωτονίων , που εμφανίζονται συχνά στα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα - τα οποία είναι καρκινικά κύτταρα που έχουν μεταναστεύσει μέσω του αίματος από πιο προχωρημένους όγκους .

"Το μόριο συντέθηκε σε μια μικρή μοριακή αλληλουχία, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να παραχθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες για την παραγωγή φαρμάκων", δήλωσε Balan. Και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητά του σε διάφορες μορφές καρκίνου, που οδηγούν δυνητικά σε εκτεταμένη ανάπτυξη φαρμάκων.

Πηγές:
Πανεπιστήμιο RMIT, Μελβούρνη

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις