Οι άντρες θα πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε ή σεληνίου, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, που δήλωσαν ότι τα χάπια που συχνά λαμβάνονται για την πρόληψη του καρκίνου, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από τη δοκιμή SELECT, που είχε πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 35.000 άντρες στις ΗΠΑ.
Η δοκιμή σταμάτησε νωρίτερα από όσο είχε σχεδιαστεί, επειδή δεν εμφάνισε προστατευτική δράση του σεληνίου και υπέδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από τη βιταμίνη Ε. Οι ερευνητές δήλωσαν στους άντρες της έρευνας να σταματήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων και να ελέγχονται.

Ερευνητές ανέλυσαν και πάλι τα στοιχεία 1.739 αντρών από τη δοκιμή, που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με 3.117 άλλους που δεν έπασχαν από καρκίνο προστάτη και ταίριαζαν με τους ασθενείς στη φυλή και την ηλικία.

Στη συνέχεια, η έρευνα εστίασε στο πώς η ποσότητα σεληνίου στον οργανισμό των αντρών πριν την έναρξη λήψης συμπληρώματος επηρέαζε τα ποσοστά καρκίνου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχουν οφέλη σε άντρες από τα συμπληρώματα σεληνίου ή βιταμίνης Ε, δήλωσαν οι ερευνητές. Η λήψη σκευασμάτων σεληνίου αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε άντρες που φυσιολογικά είχαν υψηλά επίπεδα σεληνίου.

Ο ερευνητής Alan Kristal, του Fred Hutchinson Cancer Research Center, στο Σιάτλ, δήλωσε ότι άντρες που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα θα πρέπει να τα σταματήσουν. Πρόσθεσε ότι ούτε τα συμπληρώματα σεληνίου ούτε αυτά της βιταμίνης Ε προσφέρουν γνωστά οφέλη.

Επιπλέον, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη πολυβιταμίνης, η επίδραση των σκευασμάτων μιας ουσίας, σε υψηλή δόση, είναι απρόβλεπτες, πολύπλοκες και συχνά επιβλαβείς.

Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με το σελήνιο και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε με την έρευνα. Για παράδειγμα, έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η μορφή του σεληνίου παίζει ρόλο, όπως αν προέρχεται από χάπια ή εμπλουτισμένο μπρόκολο, για παράδειγμα.

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς