Η αυξημένη κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, ενδεχομένως αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέως στους άντρες, υποδεικνύει νέα έρευνα. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντική κλινική εφαρμογή δήλωσε ο Dr.Xiang Gao, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως έχουν υποδειχτεί ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα και εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται στον οργανισμό και αποβάλλεται με τα ούρα.

Μέχρι σήμερα, καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει αν η πρόσθεση ζάχαρης ή γλυκαντικών σε τρόφιμα και αναψυκτικά σχετίζεται με τα επίπεδα ουρικού οξέως σε υγιείς ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία διατροφής 4.073 αντρών και γυναικών που συμμετείχαν σε μεγάλη εθνική έρευνα διατροφής στις Η.Π.Α μεταξύ του 2001 και του 2002.

Όπως παρατηρήθηκε, οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη σακχαρούχων ποτών είχαν σημαντική αύξηση στο ουρικό οξύ, σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Tο φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση σακχαρούχων ποτών και ουρικού οξέως. Σημαντική σχέση παρατηρήθηκε στους άντρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Η αύξηση του ουρικού οξέως λόγω της φρουκτόζης, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο, την υπέρταση και άλλες χρόνιες νόσους, καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Hypertension’.

Πηγές:
‘Hypertension’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία