Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Pediatrics', μάς θυμίζει πόσο σημαντικός είναι ο βραδινός ύπνος.

Υποδεικνύει ότι οι παχύσαρκοι νέοι που δεν κοιμούνται επαρκώς μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές του University of Michigan Health System και του Baylor University, δήλωσαν ότι ο συνδυασμός έλλειψης ύπνου και παχυσαρκίας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες και μικρότερα παιδιά.

Ωστόσο, η σχέση είναι ασαφής στους εφήβους, μια ομάδα ‘διάσημη’ για την έλλειψη ύπνου και της οποίας το ποσοστό παχυσαρκίας και του επιπλέον βάρους φθάνει στις ΗΠΑ στο 30%.

Η ερευνήτρια, Heidi IglayReger, του Michigan Metabolomics and Obesity Center, μελέτησε 37 παχύσαρκους νέους, ηλικίας 11 έως 17 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη 2 και καρδιαγγειακή νόσο και χρησιμοποίησαν τα στοιχεία για να δημιουργήσουν σκορ συνεχούς καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Καταγράφηκαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και οι συνήθειες ύπνου των εφήβων, οι οποίοι φορούσαν μόνιτορ επί 24ωρου βάσεως, για μια εβδομάδα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στους συμμετέχοντες, το ένα τρίτο ανταποκρινόταν στη σύσταση της ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας, που ήταν 60 λεπτά την ημέρα.

Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες κοιμόνταν 7 ώρες κάθε νύχτα, αν ξυπνούσαν τουλάχιστον μια φορά, το 13% από αυτούς ανταποκρινόταν στη σύσταση του ελάχιστου ύπνου, των 8,5 ωρών τη νύχτα.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως ο ΔΜΣ και η σωματική δραστηριότητα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα ύπνου ήταν σημαντικός παράγοντας για καρδιομεταβολικό κίνδυνο στους εφήβους.
Αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί καρδιομεταβολική νόσο ή ότι η παχυσαρκία προκαλεί διαταραχές ύπνου, η Heidi IglayReger δήλωσε ότι, ωστόσο η ισχυρή σχέση μεταξύ διάρκειας ύπνου και καρδιομεταβολικού κινδύνου υποδεικνύει πιθανή επίδραση της διάρκειας ύπνου στην καρδιομεταβολική υγεία των παχύσαρκων εφήβων.

 

Πηγές:
'Journal of Pediatrics'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο