Νέα έρευνα, του Lawrence Berkeley National Laboratory, ανακάλυψε ότι η παραμονή του καπνού των τσιγάρων στους εσωτερικούς χώρους έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο.

Σχεδόν όλοι έχουμε την εμπειρία της μυρωδιάς καπνού σε ένα σπίτι, γραφείο, εστιατόριο, μπαρ ή αυτοκίνητο, όπου κάποιος κάπνιζε. Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η μυρωδιά είναι κάτι περισσότερο από ενόχληση. Είναι συνδυασμός χημικών ουσιών- ορισμένες από τις οποίες καρκινογόνες- που αποτελούν απειλή για όποιον ζει ή εργάζεται- ή στην περίπτωση των παιδιών, παίζει- στο χώρο.

Ο Bo Hang, του εργαστηρίου του Lawrence Berkeley, ανακάλυψε ότι όταν η νικοτίνη στο παθητικό κάπνισμα αντιδρά με νιτρώδες οξύ στον αέρα δημιουργεί νέες ουσίες που ονομάζονται νιτροζαμίνες. Ανακάλυψε ότι αυτές μπορούν να προσκολληθούν στο ανθρώπινο DNA με τρόπο ώστε να βλάπτουν τα γονίδια και να αυξήσουν την πιθανότητα να γίνουν τα κύτταρα καρκινικά.

Η Suzaynn Schick, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, που συνεργάστηκε σε προηγούμενη έρευνα με τον Hang, δήλωσε ότι γνωρίζοντας πόσο οι καρκινογόνες ουσίες παραμένουν σε ένα δωμάτιο στο οποίο κάποιος κάπνισε, θεωρεί ότι είναι πιθανό ο καπνός που έχει ‘’ποτίσει’’ το δωμάτιο να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι νιτροζαμίνες είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται στο παθητικό κάπνισμα και καλύπτει έπιπλα, ρούχα και χαλιά. Παιδιά και μωρά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς μπουσουλούν και γλύφουν τα δάχτυλα, τα παιχνίδια τους και άλλα αντικείμενα. Η Schick δήλωσε ότι τα μωρά βάζουν στο στόμα πράγματα που έχουν καρκινογόνα πάνω τους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι τοξίνες μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα.

Σύμφωνα με την Schick, ενήλικες και παιδιά που ζουν με έναν καπνιστή αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το γεγονός ότι ο καπνός παραμένει στο δωμάτιο, σημαίνει ότι η έκθεση δεν τελειώνει με το σβήσιμο του τσιγάρου. Είστε συνέχεια εκτεθειμένοι, δήλωσε η Schick.

Επιπλέον, η επίδραση μπορεί να διατηρείται και μετά την αναχώρηση των καπνιστών. Μια έρευνα, εστίασε σε παιδιά που μετακόμισαν σε σπίτια στα οποία προηγουμένως έμεναν καπνιστές. Αποκάλυψε ότι τα παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα σε σχέση με παιδιά που μετακόμισαν σε σπίτια όπου δεν έμεναν καπνιστές.

Σύμφωνα με την Schick, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από τον καπνό που ‘’ποτίζει’’ ένα χώρο, καθώς το πλύσιμο των τοίχων δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Το βάψιμο είναι καλύτερη ιδέα. Έπιπλα και χαλιά μπορεί να χρειαστούν αλλαγή, ώστε να απολυμανθεί πλήρως ένας εσωτερικός χώρος.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]