Οπτικοί δήλωσαν ότι οι άνθρωποι είναι τόσο εξαρτημένοι από τα smartphones που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών τους.

Προειδοποιούν ότι η κατάχρηση των ''έξυπνων'' τηλεφώνων και άλλων συσκευών όπως υπολογιστές, tablets και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη μακροπρόθεσμα.

Η προειδοποίηση ακολούθησε έρευνα σε 2.000 ανθρώπους που αποκάλυψε ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών ελέγχουν το τηλέφωνό τους 32 φορές την ημέρα.

Ο οπτικός Andy Hepworth δήλωσε ότι το μπλε φως, που εκπέμπει το smartphone είναι δυνητικά βλαβερό και τοξικό για τα μάτια. Μακροπρόθεσμα μπορεί δυνητικά να τα βλάψει.

Δήλωσε ότι πειράματα έχουν δείξει ότι η υπερέκθεση στο μπλε φως έχει τη δυνατότατα να μας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Οι οπτικοί δήλωσαν ότι αν και το ‘’καλό’’ μπλε φως (μπλε-θαλασσί) χρειάζεται για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, εκτιμάται ότι η εκτεταμένη έκθεση σε μπλε χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να διαταράξει τον ύπνο.

Ο Andy πρόσθεσε ότι αν και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άμεση σχέση με τη δημιουργία προβλημάτων στα μάτια, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις στο εργαστήριο ότι δυνητικά μπορεί να συμβεί.
Καθώς δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια και φέρνουμε πολύ κοντά μας τέτοιες συσκευές, οδηγούμαστε σε καταπόνηση των ματιών.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι κατά μέσον όρο ένας ενήλικος περνά σχεδόν 7 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας την οθόνη και οι μισοί χρήστες αισθάνονται άγχος όταν βρίσκονται μακριά από το τηλέφωνό τους.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ποσοστό 43% των νέων κάτω των 25 ετών εμφανίζουν ευερεθιστότητα ή άγχος όταν δεν μπορούν να δουν τον τηλέφωνο τους την ώρα που επιθυμούν.

Ανακάλυψε επίσης ότι ποσοστό 55% των συμμετεχόντων αισθάνθηκαν ότι η έκταση του χρόνου που κοιτούν την οθόνη τούς επηρεάζει με κύριο πρόβλημα τη δυσφορία των ματιών.

Η οπτικός Amanda Saint, δήλωσε ότι η συμβουλή είναι απλή.

Χρειάζεται τακτικός έλεγχος των οφθαλμών και διαλείμματα από τον υπολογιστή και τις έξυπνες συσκευές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου