Η αλλαγή στη θερινή ώρα και η απώλεια μιας ώρας ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή τη Δευτέρα που την ακολουθεί κατά 25% σε σύγκριση με άλλες Δευτέρες του έτους, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Αντίθετα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 21% αργότερα στο έτος, την Τρίτη μετά την επιστροφή της ώρας στο κανονικό, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται μια ώρα παραπάνω.

Η επίδραση της αλλαγής της ώρας μελετήθηκε σε σχέση με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, στην πολιτεία του Μίσιγκαν.
Η έρευνα εξέτασε εισαγωγές πριν την έναρξη της θερινής ώρας και τη Δευτέρα που την ακολουθεί, για 4 συνεχόμενα χρόνια.

Γενικά, οι καρδιακές προσβολές σημειώνονται πιο συχνά τη Δευτέρα το πρωί, ενδεχομένως λόγω του στρες για την έναρξη της νέας εργάσιμης εβδομάδας και των αλλαγών στον κιρκαδιανό ρυθμό, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Amneet Sandhu, του University of Colorado στο Ντένβερ.

Ο Sandhu, που παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο του American College of Cardiology, στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι με τη θερινή ώρα, τα παραπάνω συνδυάζονται με μια ώρα λιγότερο ύπνο.

Σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της καρδιακής προσβολής παρατηρήθηκε σε προηγούμενες έρευνες. Ωστόσο ο Sandhu δήλωσε ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα σαφή κατανόηση της αιτίας που οι άνθρωποι είναι τόσο ευαίσθητοι στον κύκλο ύπνου- αφύπνισης. Πρόσθεσε ότι η έρευνα υποδεικνύει πως ξαφνικές, ακόμα και μικρές αλλαγές στον ύπνο, θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίπτωση.

Ο Sandhu εξέτασε περίπου 42.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και ανακάλυψε ότι κατά μέσον όρο 32 ασθενείς είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή κάποια Δευτέρα. Ωστόσο, αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας, την άνοιξη, υπήρχαν κατά μέσον όρο 8 επιπλέον καρδιακές προσβολές.

Ο συνολικός αριθμός καρδιακών προσβολών για όλη την εβδομάδα μετά την έναρξη της θερινής ώρας, δεν άλλαξε αλλά μόνο ο αριθμός, την πρώτη Δευτέρα. Στη συνέχεια ο αριθμός μειώθηκε τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας.

Ο Sandhu,δήλωσε ότι άνθρωποι που είναι ήδη ευάλωτοι σε καρδιοπάθεια μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έρευνα είχε περιορισμούς. Πραγματοποιήθηκε σε μια πολιτεία και σε καρδιακές προσβολές όπου χρειάζονται μέθοδοι διάνοιξης των αρτηριών, όπως τα stents. Επομένως, εξαιρέθηκαν ασθενείς που πέθαναν πριν την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο ή την αγωγή.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]