Νέα εξέταση αίματος, υψηλής ευαισθησίας, μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στον εντοπισμό καρκινικών όγκων.

Ερευνητές του Stanford University School of Medicine, δοκίμασαν νέα μέθοδο για τον εντοπισμό καρκινικών όγκων-μια εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί το DNA του όγκου ως βιοδείκτη.

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Nature Medicine'', το τεστ εντόπισε σωστά περίπου μισούς από τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 1 και όλους τους ασθενείς με στάδιο 2 ή υψηλότερο.

Τα ευρήματα είναι υποσχόμενα όσον αφορά τη χρήση τεστ αίματος για την παρακολούθηση όγκων διαφόρων ειδών καρκίνου, με χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Ο ερευνητής Ash Alizadeh, δήλωσε ότι καρκίνοι του αίματος όπως η λευχαιμία μπορεί να είναι ευκολότερο να παρακολουθηθούν σε σχέση με συμπαγείς όγκους, μέσω της ευκολίας πρόσβασης στο αίμα. Με την ανάπτυξη μιας γενικής μεθόδου παρακολούθησης του κυκλοφορούντος DNA του όγκου προσπαθούν οι ερευνητές να μεταμορφώσουν τους συμπαγείς όγκους σε υγρούς, που θα μπορούν να εντοπίζονται και να παρακολουθούνται πιο εύκολα.

Ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδος είναι υποσχόμενη ως ‘’εργαλείο’’ για τη διάγνωση του καρκίνου σε υγιείς πληθυσμούς και σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Πηγές:
''Nature Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα