Τέσσερις άντρες που είχαν παραλύσει από το θώρακα και κάτω για περισσότερα από 2 χρόνια και τους είχε γνωστοποιηθεί ότι η κατάστασή τους ήταν μη αναστρέψιμη, επανέκτησαν την ικανότητα να κινούν οικειοθελώς τα πόδια και τις πατούσες τους μετά την εμφύτευση ηλεκτρικής συσκευής στη σπονδυλική τους στήλη.

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Brain'', ερευνητές περιγράφουν την πειραματική αγωγή σε ασθενή από Portland, που ήταν ο πρώτος που τη δοκίμασε. Επίσης περιγράφουν επιτυχή αποτελέσματα για ακόμα 3 άντρες που τη δοκίμασαν. Όλοι είναι παράλυτοι από το λαιμό ή το θώρακα και κάτω, για τουλάχιστον 2 χρόνια, μετά από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Video από το University of Louisville, δείχνει έναν από τους άντρες να κουνά τα πόδια του πάνω- κάτω μετά την ενεργοποίηση της συσκευής.
Η ερευνήτρια, Claudia Angeli, του University of Louisville, πιστεύει ότι το ‘’τσίμπημα’’ της συσκευής στη σπονδυλική στήλη, τη βοηθά να λαμβάνει απλές εντολές από τον εγκέφαλο μέσω κυκλωμάτων που ορισμένοι γιατροί υπέθεταν ότι δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν μετά από σοβαρή παράλυση.

Ειδικοί δήλωσαν ότι αποτελεί υποσχόμενη εξέλιξη αλλά προειδοποιούν ότι η πειραματική αγωγή δεν είναι θεραπεία. Όταν ενεργοποιείται η εμφυτεύσιμη συσκευή οι άντρες μπορούν να κουνήσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους να σηκώσουν τα πόδια τους και να σταθούν για μικρό διάστημα. Ωστόσο δεν μπορούν να περπατήσουν και χρησιμοποιούν ακόμα αμαξίδια για να μετακινηθούν.

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα US National Institutes of Health, the Christopher and Dana Reeve Foundation κ.α.

 

Πηγές:
University of Louisville/ AP

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα