Νέα εξέταση DNA μπορεί να εντοπίσει ασθενείς με καρκίνο του προστάτη οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η εξέταση χρησιμοποιεί DNA από δείγματα βιοψίας που λαμβάνονται πριν χειρουργηθούν οι ασθενείς ή πριν την ακτινοθεραπεία.
Η εξέταση είναι περίπου 80% ακριβής στην πρόβλεψη των αντρών που αντιμετωπίζουν υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο επιστροφής του καρκίνου εντός 2 ετών, σύμφωνα με την έρευνα.

Tα ευρήματα θα παρουσιαστούν το Σάββατο σε συνέδριο του European Society for Radiotherapy and Oncology στη Βιέννη.

Ο ερευνητής Robert Bristow, καθηγητής στο University of Toronto, δήλωσε ότι άντρες στους οποίους αποτυγχάνει η αγωγή εντός 2 ετών, μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τον καρκίνο του προστάτη.

Το τεστ αξιολογήθηκε σε 276 ασθενείς με καρκίνο προστάτη που αντιμετώπιζαν μέτριο κίνδυνο επιστροφής του καρκίνου.
Χρειάζονται νέες έρευνες σε διαφορετικές και μεγαλύτερες ομάδες.

Ο Bristow δήλωσε ότι αν όλα πάνε καλά, στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε νέο τεστ για καρκινοπαθείς που θα μπορεί να απαντήσει εντός 3 ημερών σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα έχουν καλή πρόγνωση με τοπική αγωγή μόνο και ποιοι θα χρειαστούν επιπλέον αγωγή.

Τα στοιχεία και συμπεράσματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης