Η κατανάλωση ενός έως 2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση καφέ σε σχεδόν 8.500 ανθρώπους στο Ισραήλ, στους οποίους περιλαμβάνονταν περίπου 5.000 που είχαν καρκίνο στο παχύ έντερο και 3.500 που δεν είχαν καρκίνο.

Κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες έπιναν λιγότερο από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Γενικά, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ήταν περίπου 30% χαμηλότερες για όσους έπιναν καφέ σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Όσο πιο πολύ καφέ έπιναν, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, δήλωσαν οι ερευενητές.

Η ερευνήτρια, Stephanie Stenzel, του University of Southern California's Norris Comprehensive Cancer Center δήλωσε ότι ενώ είναι πρόωρο να συστήσει την κατανάλωση καφέ ως μέσο μείωσης του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο, πιστεύει ότι οι ενδείξεις δείχνουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η Stenzel παρουσίασε τα ευρήματα σε συνέδριο της American Association for Cancer Research.

Σε σύγκριση με τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν άνθρωποι που κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ήταν 22% χαμηλότερες για ανθρώπους που έπιναν 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, 44% μειωμένος για όσους έπιναν 2 έως 2,5 φλιτζάνια ημερησίως και 59% χαμηλότερος σε όσους έπιναν περισσότερα από 2,5 φλιτζάνια την ημέρα.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση λαχανικών και η λήψη ασπιρίνης καθημερινά.

Μελλοντικές έρευνες χρειάζονται για να εξεταστεί η επίδραση της κατανάλωσης καφέ στον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου σε άλλους πληθυσμούς.

 

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;