Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μεγάλη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν μας καθιστά μόνο παχύτερους αλλά μπορεί ενδεχομένως να μας κάνει πιο τεμπέληδες. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Physiology and Behavior'', ερευνητές του University of California στο Λος Άντζελες, έδωσαν 2 διαφορετικές διατροφές σε ποντικούς. Οι μισοί ακολούθησαν υγιεινή διατροφή ακατέργαστων τροφίμων και οι υπόλοιποι διατροφή με υψηλά επίπεδα ζάχαρης και κατεργασμένα τρόφιμα, παρόμοια με το πρόχειρο φαγητό που επιλέγουν οι άνθρωποι.

Σε διάστημα 3 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων. Παρατήρησαν ότι οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πρόχειρο φαγητό ήταν σημαντικά παχύτεροι έναντι των υπόλοιπων. Ωστόσο ήταν επίσης περισσότερο αδρανείς, που υποδεικνύει ότι η φτωχή διατροφή είχε σοβαρή επίπτωση στον εγκέφαλό τους.

Όταν οι ποντικοί έπρεπε να ολοκληρώσουν κάποιες εργασίες, οι διαφορές ήταν περισσότερο εμφανείς. Όλοι οι ποντικοί έπρεπε να πιέσουν ένα μοχλό για ανταμοιβή σε τροφή ή νερό.

Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πρόχειρο φαγητό ήταν πιό αργοί στην εκτέλεση των εργασιών, αν και γνώριζαν καλά το σύστημα ανταμοιβής και πως η ολοκλήρωση της εργασίας θα τους παρείχε περισσότερο νερό και τροφή.

Οι ποντικοί της ανθυγιεινής διατροφής έκαναν διαλείμματα 10 λεπτών έναντι των ποντικών της υγιεινής διατροφής οι οποίοι έκαναν διαλείμματα του ενός λεπτού.

Στους 6 μήνες, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των 2 ομάδων και έδωσαν στους παχείς ποντικούς υγιεινή διατροφή και στους αδύνατους ανθυγιεινή. Οι υπέρβαροι ποντικοί ακολούθησαν υγιεινή διατροφή για 9 ημέρες.

Ωστόσο η αλλαγή στη διατροφή δεν βοήθησε τους ποντικούς της ανθυγιεινής διατροφής να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών. Παρομοίως οι ποντικοί της υγιεινής διατροφής δεν πάχυναν με την αθυγιεινή διατροφή και δεν έγιναν πιο μαλθακοί.

Επιπλέον, οι ποντικοί της ανθυγιεινής διατροφής είχαν μεγάλο αριθμό όγκων στο σώμα τους, ενώ οι υγιείς είχαν μικρότερους και λιγότερους όγκους.

Ο ερευνητής Aaron Blaisdell, καθηγητής ψυχολογίας στο UCLA's Brain Research Institute, δήλωσε ότι οι διαφορές βάρους και συμπεριφοράς μπορεί να δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό αλλάζει με χημικό τρόπο τον εγκέφαλο.

Πηγές:
''Physiology and Behavior''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο