Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι διαβητικοί κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, οι οποίοι κάνουν χρήση ινσουλίνης. Η έκθεση του φαρμάκου σε θερμοκρασίες πάνω των 30 βαθμών Κελσίου ενδέχεται να το έχει αλλοιώσει και για το λόγο αυτό, καλό είναι να μη χρησιμοποιούν τυχόν αποθέματά του.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρεία Novo Nordisk, τη τηλεφωνικό της κέντρο δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από τις πληγείσες περιοχές, από διαβητικούς που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη.

Για τα προϊόντα ινσουλίνης της εταιρείας – σημειώνεται στην ανακοίνωση – υπάρχει ανοχή σε θερμοκρασίες έως και 30°C βαθμούς, από 4 έως 6 εβδομάδες ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος.

Για την ασφαλή μεταφορά της ινσουλίνης καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μια ισοθερμική τσάντα, ενώ σαν ψυκτικό μέσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα κρύο μπουκάλι με νερό ή μια παγοκύστη, τυλιγμένη όμως με χαρτί για να μην καταψυχθεί η ινσουλίνη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ινσουλίνη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες κάτω των 2°C, διότι θα καταψυχθεί. Σε τέτοια περίπτωση, η ινσουλίνη αχρηστεύεται.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές για ηλικιωμένα άτομα, τα οποία έχασαν το απόθεμα της ινσουλίνης τους και δεν γνωρίζουν το σκεύασμα που χρησιμοποιούν. Καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας (2106071600), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βοηθηθούν, εφόσον θυμούνται κάποια χαρακτηριστικά της συσκευασίας (υπάρχει χρωματικός κώδικας για τα σκευάσματα ινσουλίνης).

Στον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα στυλό ινσουλίνης τους, εφόσον είναι προϊόντα της Novo Nordisk. Για άλλης φύσης προβλήματα που σχετίζονται με το διαβήτη τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα