της Αλεξάνδρας Γκίτση

Με κράχτη την τιμή του αρνιού φούντωσε για τα καλά ο πόλεμος για το πασχαλινό τραπέζι. Μόνο που το φετινό Πάσχα ο πόλεμος δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ των αλυσίδων και των κρεοπωλών. Αντιθέτως η πολιτεία παρεμβαίνει και ενεργοποιεί τον Ν.2251/1994 ερευνώντας για παραπλανητική εμπορική πρακτική τη Lidl και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής υψηλού προστίμου στην αλυσίδα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Από τους ελέγχους που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Lidl (με αφορμή το διαφημιστικό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο διαθέτει προς πώληση αρνί νωπό ολόκληρο Ελλάδας 3,99 ευρώ το κιλό), προέκυψε ότι τα αποθέματα για τη συγκεκριμένη προσφορά στα καταστήματα της αλυσίδας εξαντλούνται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο λόγος είναι, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, ότι η ποσότητα που παραλαμβάνει κάθε κατάστημα καθημερινά κυμαίνεται στα 6-10 τεμάχια και δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, η αλυσίδα έχει προμηθευτεί συνολικά 6.600 αμνοερίφια στην τιμή των 6 ευρώ από γνωστή εταιρεία εμπορίας κρέατος. Οι ποσότητες αυτές πάντα με βάση στελέχη του υπουργείου, δεν υφίστανται ως 'εύλογες ποσότητες' όταν τα αποθέματα του προϊόντος δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση της πρώτης ημέρας προσφοράς.

Όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr τα ίδια στελέχη, μετά τον έλεγχο που έκαναν και κλιμάκια του ΕΦΕΤ, όταν εν όψει και της αναμενόμενης ζήτησης η εταιρεία δεν μπόρεσε να εγγυηθεί ότι δεν θα εξαντληθεί το προϊόν αυτό ήδη από την πρώτη ημέρα, η Lidl θα έπρεπε να ενημερώσει σχετικώς με πληρότητα και σαφήνεια το καταναλωτικό κοινό. Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για παραπλανητική εμπορική πρακτική, όπως ανέφεραν. Τα ίδια στελέχη παρέπεμψαν στο Ν.2251/1994 βάσει του οποίου προβλέπεται και η επιβολή προστίμων που μπορεί να φθάσει και το 1.000.000 ευρώ.

Πάντως, η Lidl Hellas, από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα αναφέρει ότι έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου 190.000 κιλά νωπό αρνί στην ελληνική αγορά, περίπου 14 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις ποσότητες που είχε διαθέσει πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.

Σύμφωνα με την ίδια, ο προγραμματισμός έχει γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε τα καταστήματα να μπορούν να προβούν από τις 13/4 μέχρι τις 19/4 σε πολλές παραγγελίες - προμήθειες.

Πάντως, εκτός από την επίσημη ανακοίνωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αλυσίδα καλείται να δώσει εντός της ημέρας πρόσθετες εξηγήσεις και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Συγκεκριμένα, καλείται να χορηγήσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τεμαχίων των αρνιών με τιμή 3,99 ευρώ το κιλό που έχει προμηθευτεί, συνολικά και ανά κατάστημα, προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά. Επίσης ζητείται από την αλυσίδα να ενημερώσει τη ΓΓΚ για τον αριθμό των τεμαχίων των αρνιών με τιμή 3,99 ευρώ το κιλό που πούλησε στο καταναλωτικό κοινό την πρώτη ημέρα της προσφοράς, και αν παρά την εξάντληση των αποθεμάτων του εν λόγω προϊόντος στη συγκεκριμένη τιμή συνεχίζει να διαφημίζει την προσφορά.

Την ώρα που η Lidl, από την οποία ζητά εξηγήσεις η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, διαφημίζει ότι πουλά το αρνί στα 3,99 ευρώ το κιλό, στον Βερόπουλο η τιμή του αρνιού διαμορφώνεται στα 5,65 ευρώ το κιλό, στα 5,69 ευρώ στον Μαρινόπουλο, στα 6,40 ευρώ στον Σκλαβενίτη, στα 6 ευρώ στην ΑΒ Βασιλόπουλος, στα 5,79 ευρώ στον Μασούτη, ενώ στα κρεοπωλεία της Αθήνας η τιμή κυμαίνεται στα 8 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Χονδρικής Πώλησης -τιμοληψία Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου- του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) η κατώτερη τιμή για το αρνί γάλακτος διαμορφώνεται στα 5,8 ευρώ το κιλό, η ανώτερη στα 6,8 ευρώ το κιλό και η επικρατούσα στα 6,5 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά την τιμή των κατσικιών, η κατώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 6,3 ευρώ το κιλό και η ανώτερη στα 6,9 ευρώ, με την επικρατούσα στα 6,6 ευρώ, ενώ τα εισαγόμενα αρνιά (FYROM και Ρουμανία) η κατώτατη είναι 5,8 ευρώ το κιλό και η ανώτερη στα 6,1 για τα αρνιά της Ρουμανίας και στα 6 ευρώ για τα αρνιά από τη FYROM.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα