Η παραγωγή αίματος σε βιομηχανική κλίμακα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα όταν δοκιμαστεί σε ανθρώπους μια νέα μέθοδος παραγωγής τεχνητού αίματος από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

Ο ερευνητής Marc Turner, δήλωσε ότι η ομάδα του παρήγαγε ερυθρά αιμοσφαίρια κατάλληλα για μετάγγιση.

Εφηύρε τεχνική που καλλιεργεί ερυθρά αιμοσφαίρια από κύτταρα iPS –κύτταρα που έχουν ληφθεί από ανθρώπους και μετατραπεί σε βλαστικά.
Στη συνέχεια αναδημιουργούνται βιοχημικές καταστάσεις παρόμοιες με αυτές του ανθρώπινου οργανισμού για να κάνουν τα κύτταρα iPS να ωριμάσουν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, ομάδας αίματος O.

Αν και παρόμοια έρευνα έχει πραγματοποιηθεί αλλού, είναι η πρώτη φορά που κάποιος παρήγαγε αίμα στην κατάλληλη ποιότητα και με standards ασφαλείας για μετάγγιση σε άνθρωπο, δήλωσε ο καθηγητής Turner.

Σχεδιάζεται η δοκιμή να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2016 ή αρχές του 2017. Πιθανόν θα αφορά την αγωγή τριών ασθενών με θαλασσαιμία. Θα παρακολουθηθεί η συμπεριφορά των κατασκευασμένων αιμοσφαιρίων.

Τα αιμοσφαίρια θα είναι ασφαλή, δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες τα αιμοσφαίρια μπορούν να απομακρυνθούν.

Η τεχνική υπογραμμίζει την προοπτική μιας απεριόριστης προσφοράς κατασκευασμένου αίματος ομάδας O, ελεύθερης νόσου και συμβατής με όλους τους ασθενείς.

Ωστόσο η εντατικοποίηση της διαδικασίας για να ανταποκριθεί στη ζήτηση θα αποτελέσει πρόκληση, καθώς οι εργαστηριακές καταστάσεις δεν αναπαράγονται σε βιομηχανική κλίμακα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία