Άνθρωποι με άπνοια ύπνου μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα γυναίκες και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Kai-Jen Tien, από το Chi Mei Medical Center της Ταιβάν, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαταραχές ύπνου που προκαλούνται από την άπνοια ύπνου μπορούν να βλάψουν πολλά συστήματα του οργανισμού, περιλαμβανομένου του σκελετικού.

Ο Tien δήλωσε ότι όταν η άπνοια περιοδικά στερεί τον οργανισμό από οξυγόνο μπορεί να εξασθενήσει τα οστά και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η προοδευτική πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα οστών, αυξημένο κόστος περίθαλψης και μειωμένη ποιότητα ζωής, ακόμα και θάνατο.

Ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 1.400 ανθρώπων στην Ταιβάν, που διαγνώστηκαν με άπνοια μεταξύ του 2000 και του 2008. Τα συνέκριναν με αυτά 20.600 ανθρώπων χωρίς άπνοια.

Σε διάστημα 6 ετών, άνθρωποι με άπνοια είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οστεοπόρωση. Ο κίνδυνος για τη νόσο ήταν υψηλότερος για γυναίκες και ηλικιωμένους με υπνική άπνοια, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα, που  δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism'', 'υπέδειξε σχέση μεταξύ άπνοιας και οστεοπόρωσης αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο