Μετά από βαριατρική επέμβαση, πολλοί ασθενείς αναφέρουν αλλαγές στη όρεξη, τη γεύση και την όσφρηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι μια θετική πλευρά των παραπάνω αλλαγών είναι ότι μπορεί πιθανόν να οδηγήσουν τους ασθενείς να χάσουν περισσότερο βάρος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 103 Βρετανούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γαστρική παράκαμψη κατά Roux en-Y. Από αυτούς, το 97% δήλωσε ότι άλλαξε η όρεξή του μετά την εγχείρηση και ποσοστό 42% δήλωσε ότι άλλαξε η αίσθηση της όσφρησης.

Αλλαγές στη γεύση παρατηρήθηκαν στο 73% των ασθενών, ιδιαίτερα όσον αφορά γλυκές και ξινές γεύσεις, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Συνάντησαν, ιδιαίτερα, αλλαγές στη γεύση του κοτόπουλου, του μοσχαριού, του χοιρινού, του αρνιού, των λουκάνικων, του ψαριού, του γρήγορου φαγητού, της σοκολάτας, των λιπαρών, των ζυμαρικών και του ρυζιού.

Σχεδόν τα τρια τέταρτα των ασθενών δήλωσαν ότι ανέπτυξαν αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα προϊόντων κρέατος. Το ένα τρίτο απέφευγε το κοτόπουλο, το αρνί, τα λουκάνικα, το μπέικον ή το ζαμπόν.

Περίπου το 12% ένιωθε αποστροφή για τροφές που περιέχουν άμυλο, όπως ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί, καθώς και για γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμα, παγωτό και αυγά. Ποσοστό 4% εμφάνισε αποστροφή για λαχανικά, 3% για φρούτα και 1% για ψάρια σε κονσέρβα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ασθενείς με πρόσφατη αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα έχασαν κατά μέσον όρο σχεδόν 8 κιλά περισσότερα μετά την εγχείρηση σε σχέση με όσους δεν είχαν αλλάξει προτιμήσεις στη γεύση, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Obesity Surgery.’’

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
‘’Obesity Surgery.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;