Άνθρωποι που επέζησαν από καρδιακή προσβολή και καταναλώνουν άφθονες φυτικές ίνες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες ανάρρωσης, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

‘Ηταν περισσότερο πιθανό να είναι ζωντανοί 9 χρόνια αργότερα, αν ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε ίνες, ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’British Medical Journal’’.

Κάθε αύξηση κατά 10 γραμμάρια στην ημερήσια πρόσληψη ινών συνδέθηκε με μείωση κατά 15% του κινδύνου θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι ίνες μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα μήλα, λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πατάτες, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, είναι καλές πηγές ινών.

Η έρευνα του Harvard School of Public Health, ανέλυσε στοιχεία 2 μεγάλων αμερικανικών ερευνών, που αφορούσαν 4.000 άντρες και γυναίκες που είχαν επιβιώσει από την πρώτη καρδιακή προσβολή και είχαν δώσει στοιχεία για τη συνήθη διατροφή τους.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 9 χρόνια, κατά μέσον όρο, μετά την καρδιακή προσβολή. Το συγκεκριμένο διάστημα πέθαναν 682 από τις γυναίκες και 451 από τους άντρες.

Οι πιθανότητες επιβίωσης φάνηκε να συνδέονται με την πρόσληψη ινών που προέρχονταν κυρίως από δημητριακά πρωινού.
Ο ένας στους 5 που κατανάλωνε τη μεγαλύτερη ποσότητα ινών είχε 25% χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία τα 9 χρόνια μετά την καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με το ένα πέμπτο που κατανάλωνε τις λιγότερες ίνες.

Η ομάδα με την υψηλή κατανάλωση σε ίνες είχε 13% λιγότερες πιθανότητες να υποστεί μοιραία καρδιακή προσβολή.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν προς ένα απλό βήμα στο τρόπο ζωής που θα πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική τους αγωγή για να βελτιώσουν τη μακροχρόνια προοπτική της υγείας τους.

 

Πηγές:
‘’British Medical Journal’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο