Οι ομιλίες στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα μεταξύ των οποίων η μικροβιακή αντοχή και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, τα γενόσημα, καθώς και η παιδική παχυσαρκία. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα υπάρχουν ανακοινώσεις και για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

H Ιατρική Εταιρεία Αθηνών συμμετέχει στις εκδηλώσεις του eHealth Forum 2014, που διοργανώνεται στην Αθήνα 12-14 Μαΐου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (συνδιοργάνωση Υπουργείο Υγείας και Γενική Διεύθυνση CONNECT της Ε.Ε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας), με δύο δορυφορικά συμπόσια σε θέματα εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας και αξιοποίησης διεθνών προτύπων για την εφαρμογή «καλών πρακτικών».

Μικροβιακή αντοχή και νοσοκομειακές λοιμώξεις

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί παγκοσμίως και από χρόνια, δείκτη ποιότητος των νοσοκομείων. Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας έχουν δυσβάσταχτο κόστος. Τα μέτρα περιορισμού αυτού του φαινομένου είναι σχετικά απλά:

  • Θέσπιση και αυστηρή εφαρμογή πολιτικής χρήσης αντιβιοτικών εντός και εκτός Νοσοκομείου
  • Μέτρα πρόληψης της οριζόντιας διασποράς των μικροβίων (τήρηση κανόνων υγιεινής, πλύσιμο χεριών κ.λπ).

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας "Ευαγγελισμός" και Πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, κ. Αθανάσιο Σκουτέλη, «Η χώρα μας είναι, δυστυχώς, παγκόσμιος «πρωταθλητής» στη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Η αυξημένη μικροβιακή αντοχή είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης (υπερκατανάλωσης) αντιβιοτικών η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάπτυξη αντοχής. Αυτά τα πολυανθεκτικά υπερ-μικρόβια (super-bugs) είναι το κύριο αίτιο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ασθενείς πεθαίνουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε για την αντιμετώπισή τους. Εξάλλου η χώρα μας έχει φτάσει αρκετές φορές στο «παρά πέντε» για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, δηλαδή απαγόρευσης διακομιδής Ελλήνων ασθενών σε νοσοκομεία άλλων χωρών, ακριβώς για να αποφευχθεί η διασπορά αυτών των μικροβίων».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική ιατρική κοινότητα έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει προτείνει λύσεις. Τα μέτρα, όμως, που έχουν ληφθεί από την πολιτεία είναι μέχρι στιγμής, αποσπασματικά και ατελέσφορα. Τελευταία, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρχίζει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και με υπουργικές αποφάσεις προσπαθεί να καταστήσει τη μικροβιακή αντοχή και τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, ευθύνη του διοικητικού και ιατρικού μηχανισμού του κάθε νοσοκομείου. Μένει να αποδειχθεί η εφαρμογή αλλά και η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων».

Γενόσημα

Στην τοποθέτησή της, η κα Μαγκίνα, Διευθύντρια ΜΕΘ Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου, Αντιπρόεδρος της ΙΕΑ, έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για τα γενόσημα τονίζοντας ότι «Στην Ελλάδα η χρήση των γενόσημων φαρμάκων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα διατηρώντας ψηλά τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χώρας. Η αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων, υπό συνθήκες συστηματικού ελέγχου και τήρησης αυστηρών προδιαγραφών από την παραγωγή έως τη διάθεση, θα διασφαλίσει πρόσβαση περισσότερων ασθενών στη σωστή θεραπεία, θα μειώσει τη δαπάνη και θα τονώσει την ελληνική παραγωγή φαρμάκου».

Τα γενόσημα φάρμακα αρχίζουν να παράγονται μετά δέκα περίπου χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία των αντίστοιχων πρωτότυπων σκευασμάτων, περιέχουν την ίδια δραστική φαρμακευτική ουσία και έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρωτότυπο φάρμακο συνήθως παράγονται περισσότερα από ένα γενόσημα από διαφορετικές φαρμακοβιομηχανίες και στη χώρα μας παράγεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός των σκευασμάτων αυτών.

Τα γενόσημα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και η ασφάλειά τους ελέγχεται με αυστηρό σύστημα εγκρίσεων και ελέγχων όπως και με εθνικά και διεθνή προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνισης για τυχόν παρενέργειες. Η τιμή των γενοσήμων είναι χαμηλότερη εκείνης των πρωτότυπων γιατί η παραγωγή τους βασίζεται σε ήδη δοκιμασμένη τεχνολογία.

Παιδική Παχυσαρκία

Τέλος, η κα Βλαχοπαπαδοπούλου, Δευθύντρια στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα-Τμ. Αύξησης και Ανάπτυξης του Νοσοκ. Πάιδων "Π.& Α. Κυριακού’’, αναφέρθηκε στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία – Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας» το οποίο επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ (MIS 301205) και εκπονείται από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκ. Παίδων «Π.& Α. Κυριακού» σε συνεργασία με το Τμ. Επιδημιολογιάς ΕΚΠΑ και τα ΤΕΦΦΑΑ ΕΚΠΑ, καθώς και τα ΤΕΙ Αθήνας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε επιδημιολογική μελέτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των μαθητών 260 δημοτικών και 90 γυμνασίων όλης της επικράτειας. Από το σύνολο των 40.000 μαθητών μετρήθηκαν 29.149 μαθητές. Η ανάλυση του επιπολασμού της παχυσαρκίας- υπερβαρότητας έδειξε ότι το ποσοστό στην επικράτεια ήταν 34,4%. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών να ανέρχεται σε 9,4% και των υπέρβαρων σε 25%.Το υψηλότερο ποσοστό 40% διαπιστώθηκε στις περιφέρειες Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων, ως προστατευτικοί παράγοντες αναδεικνύονται η υψηλότερη εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα, η συστηματική λήψη πρωινού η οποία περαιτέρω ισχυροποιείται όταν οι γονείς λαμβάνουν πρωινό μαζί με τα παιδιά. Η ενασχόληση της μητέρας με τη φροντίδα της διατροφής του παιδιού, η συμμετοχή του παιδιού σε οργανωμένη φυσική δραστηριότητα, καθώς και το καθημερινό περπάτημα ή ποδηλασία.

Ως προδιαθεσικοί παράγοντες αναδεικνύονται η παχυσαρκία των γονέων, οι περισσότερες ώρες εργασίας της μητέρας, οι ώρες τηλεθέασης και η ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο του παιδιού, η ενασχόληση της γιαγιάς με τη διατροφή του παιδιού, οι αυξημένες ώρες μελέτης, καθώς και η απουσία φυσικής δραστηριότητας. Οι παχύσαρκοι/ υπέρβαροι έφηβοι δήλωναν σπανιότερα ότι ένιωθαν σε φόρμα και υγιείς και ότι διασκέδαζαν με τους φίλους του. Δήλωναν όμως συχνότερα σε σχέση με τους μη υπέρβαρους πως ένιωθαν λυπημένοι, πως ένιωθαν μόνοι και πως η υγεία τους είναι κακή. Σε εξέλιξη βρίσκεται η Β’ Φάση προγράμματος που αφορά δράσεις αγωγής υγείας στα σχολεία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την επιστημονική συνεργασία 30 ειδικών Ιατρικών Εταιρειών. Στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση θα απονεμηθούν επίσης τα βραβεία του Επάθλου «Σωτήρης Παπασταμάτης», και θα ανακοινωθούν τα βραβεία των καλύτερων εργασιών βασικής έρευνας, εφαρμοσμένης έρευνας, το βραβείο «Γεράσιμου Καρβουντζή», τα βραβεία του Αμφιαραείου Ιδρύματος και το βραβείο «Αρχέγονο Κύτταρο», σύμφωνα με τη βαθμολόγηση των υποβληθεισών εργασιών από ειδικούς κριτές. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ιατρικών γνώσεων για νέους γιατρούς με σημαντικά έπαθλα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα: http://www.mednet.gr/application/themes/mednet/docs/PROK-PROGRAM_40.pdf 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο