Υπογόνιμοι άντρες που εμφανίζουν ανωμαλίες στο σπέρμα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με άντρες που έχουν φυσιολογικό σπέρμα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, νέοι και μέσης ηλικίας άντρες που ήταν υπογόνιμοι επειδή είχαν αρκετά προβλήματα με το σπέρμα τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε διάστημα 8 ετών σε σύγκριση με άντρες που είχαν φυσιολογικό σπέρμα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο γενικός κίνδυνος θανάτου στους άντρες της έρευνας ήταν αρκετά χαμηλός. Λιγότεροι από 1% πέθαναν, ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που θα αναμένετο σε άντρες, στο γενικό πληθυσμό.

Η σχέση μεταξύ υψηλότερου κινδύνου θανάτου και ανωμαλιών στο σπέρμα ίσχυε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου ενός άντρα, όπως ηλικία και κατάσταση υγείας, περιλαμβανομένου του διαβήτη και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο ερευνητής, Dr. Michael Eisenberg, του Stanford University School of Medicine, δήλωσε ότι η αιτία για τα ευρήματα δεν είναι γνωστή. Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι άντρες με ανωμαλίες στο σπέρμα τείνουν να έχουν μη διαγνωσθέντα προβλήματα υγείας, που οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι άντρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν σχετικά νέοι- μεταξύ 20 και 50 ετών- και προσπαθούσαν να κάνουν παιδιά, γεγονός που υποδεικνύει ότι ήταν υγιείς και σχεδίαζαν το μέλλον, δήλωσε ο Eisenberg.

Tα ευρήματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέες έρευνες για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ των ανωμαλιών του σπέρματος και του κινδύνου θνησιμότητας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα ανέλυσε πληροφορίες περίπου 12.000 αντρών που επισκέφτηκαν κλινικές υπογονιμότητας και παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σημειώθηκαν 69 θάνατοι. ‘Αντρες με ανωμαλίες σε τουλάχιστον 2 χαρακτηριστικά του σπέρματος είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με ανθρώπους που είχαν φυσιολογικό σπέρμα.
‘Οσο περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα είχαν οι άντρες τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θνησιμότητας.

Η έρευνα δεν έλαβε υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, καθώς και την υπογονιμότητα. Επιπλέον παρακολούθησε τους άντρες για σχετικά σύντομη περίοδο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Human Reproduction.’’

 

Πηγές:
‘’Human Reproduction.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]