Η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών, που μειώνουν την ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η χαμηλή ποικιλία βακτηρίων στο έντερο έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Για να εξετάσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ της λήψης αντιβιοτικών και του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο, οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων των 22.000 ασθενών με καρκίνο στο παχύ έντερο και τους παρακολούθησαν για 6 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές εξαίρεσαν τους ασθενείς που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ώστε να περιορίσουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ασθενούς για καρκίνο.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ποσότητα αντιβιοτικών που είχαν λάβει οι ασθενείς 6 μήνες πριν τη διάγνωση καρκίνου με την ποσότητα αντιβιοτικών που ελήφθη από μια ομάδα περίπου 86.000 υγιών ανθρώπων.

‘Εχοντας λάβει υπόψη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που είχαν λάβει αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη, κινολόνες και μετρονιδαζόλη είχαν 8% έως 11% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την πρόσληψη αντιβιοτικών 10 χρόνια πριν τη διάγνωση, η μέτρια αύξηση παρέμεινε να ισχύει μόνο για την πενικιλλίνη.

Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο και άλλων ειδών αντιβιοτικών, αντιικών ή αντιμυκητισιακών, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε την 1η Ιουνίου στο συνέδριο της American Society for Clinical Oncology (ASCO).

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η λήψη πενικιλλίνης συνδέεται με ελαφριά αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο. Πιθανόν λόγω της επίδρασης του φαρμάκου στα βακτήρια του εντέρου, κατέληξαν οι ερευνητές.

Υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο, γνωστά ως μικροβίωμα. Τα βακτήρια είναι σημαντικά για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου έχουν αλλοιωμένο μικροβίωμα εντέρου σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους.

Ορισμένες έρευνες ανακάλυψαν ότι ιστοί από όγκους του παχέος εντέρου δείχνουν χαμηλότερη ποικιλία βακτηρίων και υψηλότερα επίπεδα ορισμένων στελεχών βακτηρίων.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο καρκίνος προκαλεί αλλαγή στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου ή αν μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου συμβάλλει μερικώς στην ανάπτυξη καρκίνου παρέχοντας μια κατάσταση για την ανάπτυξη των όγκων, δήλωσαν ερευνητές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ