Άνθρωποι που ακολούθησαν αγωγή για περιοδοντική νόσο είχαν λιγότερο κόστος περίθαλψης και λιγότερες νοσηλείες για άλλες παθήσεις σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ακολούθησαν αγωγή για τη νόσο των ούλων, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια, Dr. Marjorie Jeffcoat, του University of Pennsylvania School of Dental Medicine, στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε έκπληκτη από το μέγεθος των αποτελεσμάτων.

Η Jeffcoat, δήλωσε ότι ένας αριθμός προηγούμενων μικρών ερευνών έδειξε ότι η αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση άλλων παθήσεων και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού στις εγκύους.
Η ερευνήτρια θέλησε να διαπιστώσει αν έχει οικονομικό όφελος η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Οι συμμετέχοντες είχαν στο ιστορικό τους διάγνωση διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ περιλαμβάνονταν και έγκυες.
Η έρευνα περιέλαβε 338.891 ασθενείς.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σημαντική μείωση στο κόστος περίθαλψης και στις ημέρες νοσηλείας, σε περίοδο 5 ετών, σε ασθενείς που ακολούθησαν αγωγή για καθεμία από τις παραπάνω νόσους εκτός από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κατά μέσον όρο, το μη οδοντιατρικό κόστος υγείας για ανθρώπους με διαβήτη ή εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν περίπου 40% χαμηλότερο αν είχαν ακολουθήσει αγωγή για τη νόσο των ούλων. Σε όσους έπασχαν από στεφανιαία νόσο το κόστος ήταν περίπου 11% χαμηλότερο με την αγωγή.
‘Εγκυες που αντιμετωπίστηκαν για περιοδοντική νόσο είχαν ιατρικά έξοδα 74% χαμηλότερα σε σχέση με όσες δεν ακολούθησαν αγωγή για την περιοδοντική νόσο, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’American Journal of Preventive Medicine.’’

Όταν αντιμετωπίστηκε θεραπευτικά η νόσος των ούλων, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ήταν επίσης 39% χαμηλότερες σε ανθρώπους με διαβήτη, 21% χαμηλότερες για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και 29% χαμηλότερες για όσους έπασχαν από αρτηριακή νόσο.
Ο Ryan Demmer, του Columbia University Mailman School of Public Health, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι είναι πιθανό μικρόβια του στόματος να προκαλούν προβλήματα σε άλλες περιοχές του οργανισμού, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες καθώς έχουν δείξει μεικτά αποτελέσματα.
Σχετικά με τη νέα έρευνα πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας βελτιώνει άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, είναι πιθανό άνθρωποι που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την περιοδοντίτιδα επίσης μα φροντίζουν, γενικά, τον εαυτό τους.
Ωστόσο, η Jeffcoat πιστεύει ότι τα ευρήματα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συνιστά οι γιατροί να ελέγχουν τους ασθενείς τους για περιοδοντική νόσο. Πρόσθεσε, ότι η εξέταση για περιοδοντική νόσο είναι εύκολη διαδικασία.

 

Πηγές:
''American Journal of Preventive Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις