Ο χορός μπορεί να μειώσει τον πόνο στο γόνατο κα το ισχίο των ηλικιωμένων και να βοηθήσει τη βάδισή τους, ανακάλυψε νέα μικρή έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 34 ηλικιωμένους 80 ετών κατά μέσον όρο, που πονούσαν ή είχαν ακαμψία στα γόνατα ή το ισχίο, ως αποτέλεσμα αρθρίτιδας.

Οι συμμετέχοντες- κυρίως γυναίκες- τοποθετήθηκαν σε ομάδα χορού για 45 λεπτά, μέχρι 2 φορές την εβδομάδα, για διάστημα 12 εβδομάδων ή σε ομάδα ελέγχου, στην οποία οι συμμετέχοντες δεν χόρευαν.

Μέχρι το τέλος των 12 εβδομάδων όσοι χόρευαν πονούσαν λιγότερο στα γόνατα και το ισχίο τους και μπορούσαν να περπατούν πιο γρήγορα, δήλωσε η ερευνήτρια Jean Krampe, του Saint Louis University.

Η χρήση παυσίπονων μειώθηκε κατά 39% σε ηλικιωμένους της ομάδας χορού αλλά αυξήθηκε κατά 21% σε όσους δεν χόρευαν.
Τα ευρήματα για την ταχύτητα βάδισης είναι σημαντικά, πρόσθεσε η ερευνήτρια, επειδή οι ηλικιωμένοι που περπατούν αργά είναι πιο πιθανό να πέσουν, να νοσηλευτούν ή να χρειαστούν φροντίδα.

Η Krampe, δήλωσε ότι γιατροί και νοσοκόμες αναγνωρίζουν την ταχύτητα βάδισης ως το έκτο ζωτικό σημάδι που μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε αρνητική επίδραση στους ηλικιωμένους.

Μικρή αύξηση της ταχύτητας βάδισης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κάποιος διασχίζει το δρόμο ή να βοηθήσει να πάει πιο γρήγορα στην τουαλέτα, κάτι που τον κρατά λειτουργικό και ανεξάρτητο.

Πρόσθεσε, ότι στη νέα έρευνα, όσοι χόρευαν δεν περπατούσαν σημαντικά πιο γρήγορα, αλλά είχαν ουσιαστική αλλαγή στην ταχύτητα βάδισης.

Η Krampe, εξήγησε ότι η θεραπεία με βάση το χορό σε ηλικιωμένους πρέπει να είναι απαλή, αργή και να περιλαμβάνει επιλογές ώστε να πραγματοποιείται όταν είναι όρθιοι ή όταν είναι καθισμένοι, επειδή η κούραση ή το επίπεδο πόνου μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Geriatric Nursing.’’

 

Πηγές:
‘’Geriatric Nursing.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο