Παιδιά μητέρων που εκτέθηκαν σε σοβαρό στρες στην εγκυμοσύνη είναι περισσότερο πιθανό να μεγαλώσουν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, ακόμα και αν το στρες συνέβη μήνες πριν την εγκυμοσύνη, ανακάλυψε νέα έρευνα από τη Δανία.

Παιδιά των οποίων οι πατέρες πέθαναν όταν ήταν έμβρυα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ως ενήλικες, λόγω του στρες που δημιούργησε το πένθος της μητέρας.

Ωστόσο, τα παιδιά είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για επιπλέον κιλά ή παχυσαρκία αν οι μητέρες τους είχαν χάσει κάποιον στενό συγγενή μέχρι 6 μήνες πριν τη σύλληψη.

Η αντίδραση μιας μητέρας στο στρες φαίνεται πως έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στο παιδί της, δήλωσε η ερευνήτρια Carsten Obel, του Aarhus University στη Δανία.

Η Obel δήλωσε ότι φαίνεται λογικό το στρες της μητέρας να επηρεάζει την ανάπτυξη του συστήματος στρες του εμβρύου. Η κορτιζόλη επηρεάζει την αποθήκευση του λίπους και αν το σύστημα προγραμματίζεται για περισσότερη αποθήκευση στην αρχή της ζωής, μπορεί να αποτελεί παράγοντα στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία σχεδόν 120.000 Δανών αντρών.
Για να εξετάσουν την επίδραση στο στρες εστίασαν σε άντρες που γεννήθηκαν από γυναίκες που έχασαν ένα στενό συγγενή λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Obel δήλωσε ότι οι αντιδράσεις μας στο στρες εξαρτώνται από την προσωπικότητα και άλλους παράγοντες, αλλά η απώλεια ενός στενού συγγενή θεωρείται στρεσογόνο γεγονός για όλους.

Νέοι άντρες των οποίων οι μητέρες είχαν πένθος εμφάνισαν διαφορετικού βαθμού αυξημένο κίνδυνο επιπλέον κιλών και παχυσαρκίας, με βάση τη σχέση του συγγενούς με τη μητέρα ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Γενικά, οι άντρες είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι αν οι μητέρες τους είχαν χάσει έναν στενό συγγενή τους μήνες πριν τη σύλληψη. Επίσης είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι αν ένας στενός συγγενής πέθανε όταν ήταν έμβρυα.
Αν η γυναίκα είχε χάσει τον σύζυγό της, ο γιός της είχε διπλάσιες πιθανότητες να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος στην ενήλικο ζωή, έδειξαν τα ευρήματα.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ επιπλέον βάρους ή παχυσαρκίας στους ενήλικες και στρες που εμφάνισε η μητέρα μετά τη γέννηση του παιδιού της. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’PLoS ONE.’’

Ωστόσο, σύμφωνα με την Obel, είναι δύσκολο να πούμε πόσο έντονο πρέπει να είναι το στρες για να έχει επίδραση στο έμβρυο.
Ειδικοί σημειώνουν ότι η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το πένθος στην εγκυμοσύνη προδιαθέτει ένα έμβρυο στην παχυσαρκία. Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται.

 

Πηγές:
‘’PLoS ONE.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]