Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Scripps Research Institute (TSRI) της Φλόριντα σε μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του Journal of Biological Chemistry, πριν ακόμη κυκλοφορήσει η έντυπη μορφή του επιστημονικού περιοδικού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τουλάχιστον η μία από αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα χημικό ιχνηλάτη που θα αποκαλύψει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για μια σειρά διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας. 

Η μελέτη, επικεντρώνεται σε μια ομάδα πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως REV-ERBs, ομάδα που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογίας, του μεταβολισμού και της ανοσοποιητικής λειτουργίας στη διάρκεια του 24ωρου. 

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι δύο ενώσεις, πρωτοπορφυρίνη κοβαλτίου IX (CoPP) και πρωτοπορφυρίνη ψευδαργύρου IX (ZNPP), συνδέονται απευθείας με τις REV-ERBs. 

Οι REV-ERBs συνήθως ρυθμίζονται από την αίμη, ένα μόριο που προσδένεται στην αιμοσφαιρίνη, βοηθά τη μεταφορά οξυγόνου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα και συμβάλλει στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Ενώ η αίμη ενεργοποιεί τις REV-ERB, οι δύο ενώσεις CoPP και ZNPP, τις αναστέλλουν. 

"Αυτές οι ενώσεις είναι σαν την αίμη, αλλά όταν μετά από παρέμβαση ανταλλάξουν τα μεταλλικά τους κέντρα, τότε οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής του TSRI, κ. Doug Kojetín. Και πρόσθεσε:"Αυτό μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι το κλειδί είναι η χημεία του ίδιου του μεταλλικού ιόντος. Μεταβάλλοντας τη χημεία του μεταλλικού κέντρου, μπορεί να είναι ο κατάλληλος τρόπος να στοχευθεί η REV-ERB για το διαβήτη και την παχυσαρκία."

Ο D. Kojetín και οι συνεργάτες του, απέδειξαν πρόσφατα ότι οι συνθετικοί αγωνιστές REV-ERB, όπως οι νέες ενώσεις, μειώνουν το σωματικό βάρους σε ποντίκια που ήταν παχύσαρκα λόγω διατροφής.

 

Πηγές:
Journal of Biological Chemistry,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!