Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη (Traumatic Brain Injury - TBI) ενδέχεται να συμβεί όταν το κεφάλι χτυπήσει ξαφνικά και βίαια, ή όταν ένα αντικείμενο διαπεράσει το κρανίο και εισέλθει στον εγκέφαλο. Η ΤΒΙ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και ναυτία ως μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Ο συγγραφέας της μελέτης Andrew Blamire, καθηγητής στο Newcastle University's Institute of Neuroscience ανέφερε ότι οι περισσότερες έρευνες τείνουν να επικεντρώνονται σε ανθρώπους με σοβαρές και χρόνιες εγκεφαλικές βλάβες:

"Μελετήσαμε ασθενείς που είχαν υποστεί κλινικά ήπιες βλάβες (που προκαλούνται) συχνά από συνήθη ατυχήματα, όπως πτώση από ποδήλατο, ή χαμηλής ταχύτητας αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το 90% του συνόλου των τραυματικών εγκεφαλικών βλαβών είναι ήπιες έως μέτριες".
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές συνέκριναν 53 άτομα με TBI (44 με ήπια TBI και εννέα με μέτρια ΤΒΙ) με 33 άτομα που δεν είχαν καμία εγκεφαλική βλάβη.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διάφορα τεστ δεξιοτήτων μνήμης και σκέψης και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (MRI). Οι ασθενείς με ΤΒΙ υποβλήθηκαν στα τεστ και στην τομογραφία περίπου 6 ημέρες μετά τον τραυματισμό. Οι 23 απ’ αυτούς τους ασθενείς υποβλήθηκαν στις ίδιες εξετάσεις και, περίπου, ένα χρόνο αργότερα.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των τεστ και των τομογραφιών, διαπίστωσαν ότι υπήρχε βλάβη στη λευκή ουσία του εγκεφάλου όσων είχαν ήπια ή μέτρια ΤΒΙ, συγκριτικά με τους μη τραυματισμένους συμμετέχοντες. Αυτό φάνηκε ως διαταραχή στους νευρικούς άξονες - ίνες που συνδέουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και επιτρέπουν τη μετάδοση μηνυμάτων.

Επίσης, η βαθμολογία των ασθενών με ΤΒΙ στα τεστ δεξιοτήτων μνήμης και σκέψης που μετρούσαν την ευφράδεια ήταν, κατά μέσο όρο, 25% χαμηλότερη και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συνδέεται στενά με την έκταση της βλάβης στη λευκή ύλη.

Ένα χρόνο αργότερα, δεν υπήρχε διαφορά στη βαθμολογία μεταξύ των ασθενών με ΤΒΙ και των υγιών συμμετεχόντων, παρότι οι τομογραφίες των ασθενών με ΤΒΙ έδειχναν ότι υπήρχαν ακόμα κάποια τμήματα του εγκεφάλου με βλάβη.

Ο Καθηγητής Blamire ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου οι δεξιότητες σκέψης ανακτώνται. Οι περιοχές της βλάβης του εγκεφάλου δεν ήταν τόσο εκτεταμένες, όσο στο παρελθόν, αλλά επικεντρώνονται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, που θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος αναρρώνει από τους τραυματισμούς.

Πηγές:
Newcastle University's Institute of Neuroscience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]