Ο καρκίνος της τραχείας είναι μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα ασθένεια. Αφορά λιγότερο από το 1% όλων των περιστατικών καρκίνου, όμως συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με μέση πενταετή επιβίωση περίπου 27%. Η χειρουργική εκτομή μπορεί να είναι αποτελεσματική στα πρώτα στάδια, αλλά οι πολλοί όγκοι της τραχείας είναι ανεγχείρητοι όταν ανιχνεύονται. 

Μεταμοσχεύσεις τραχείας δεν γίνονται συχνά λόγω ανατομικών δυσκολιών στην εξεύρεση κατάλληλου μοσχεύματος, ενώ υπάρχουν και ηθικά ζητήματα στη χορήγη δια βίου ανοσοκαταστολής για ένα μη ζωτικό όργανο.

Μια νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί ένα συνθετικό πλέγμα τραχείας στο οποίο τοποθετούνται αυτόλογα κύτταρα, με στόχο την αποκατάσταση της βιολογικής λειτουργίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την απόρριψη του μοσχεύματος.

Από το Μάιο του 2014 περίπου 10 ασθενείς έχουν αντιμετωπιστεί με τη χρήση αυτής της προσέγγισης. Όμως τα περιορισμένα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τα αποτελέσματα και το αβέβαιο της συμμετοχής στη δαπάνη από πλευράς των ασφαλιστικών συστημάτων, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ενδεχόμενη ευρεία χρήση αυτής της ακριβής τεχνολογίας.

Η θυγατρική του ομώνυμου Πανεπιστημίου, Harvard Apparatus Regenerative Technology Inc προσδοκά την έναρξη των κλινικών δοκιμών της «τραχείας HART» κάποια στιγμή το 2015, με πιθανή έγκριση χρήσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέχρι το τέλος του 2017, εάν χρησιμοποιηθεί η οδός που ακολουθείται για την έγκριση των ορφανών φαρμάκων. Η εταιρεία εκτιμά ότι ενδεχόμενη έγκριση από την Ε.Ε. μπορεί να γίνει συντομότερα.

Βραχυπρόθεσμα δημοσιευμένα στοιχεία υπάρχουν το2011 για έναν ασθενή στον οποίο εφαρμόσθηκε το συνθετικό μόσχευμα και μακροπρόθεσμα στοιχεία για τους δύο πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε παρόμοια μεταμόσχευση. Αυτοί οι ασθενείς, ήταν σε θέση να επαναλάβουν τις πιο συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες με αρκετά καλή ποιότητα ζωής.

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για αξιολόγηση της τρέχουσας γενιάς «τραχείας HART». Ωστόσο, ο καρκίνος της τραχείας έχει κακή πρόγνωση, αναδεικνύοντας την ουσιαστική σημασία για νέες θεραπευτικές επιλογές αποκατάστασης της τραχείας. Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από μεγαλύτερες ομάδες ασθενών θα μπορούσαν να μεταβάλουν τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων στην υγεία από νέα θεραπευτικά σχήματα.

Παρότι το πραγματικό κόστος της νέας τεχνολογίας δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί, ο κατασκευαστής εκτιμά τη διαδικασία ανάπτυξης της νέας αυτόλογης τραχείας στα 100.000 δολ. ποσό που πρέπει να αντισταθμιστεί με θεαματική βελτίωση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πηγές:
Emergency Care Research Institute (ECRI)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις