Τα προβιοτικά, στελέχη καλών βακτηρίων που βοηθούν στη λειτουργία του ανθρώπινου εντέρου, βρίσκονται σε καλλιέργειες γιαουρτιού και σε άλλα γαλακτοκομικά είδη διατροφής και μελέτες συνδέουν την κατανάλωσή τους με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αν και πολλές από αυτές δεν υποστηρίζονται ακόμη από ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, μια νέα μελέτη - που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension - επιμένει ότι τα οφέλη που προσφέρουν στην αρτηριακή πίεση είναι πραγματικά.

«Η μικρή συλλογή των μελετών που κοιτάξαμε δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη διατήρηση των υγιών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Jing Sun. «Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα προβιοτικά του γιαουρτιού, το ξινόγαλο και το τυρί που έχουν υποστεί ζύμωση, και τα συμπληρώματα προβιοτικών».

Αν και η πρόσφατη μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιατή σχέση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και βελτιώνοντας τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Οι επιστήμονες τονίζουν όμως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστούν τα είδη και οι συνδυασμοί των καλών βακτηριακών στελεχών που προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία.

Πηγές:
Περιοδικό Hypertension

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων