Σχεδόν το 80% των ηλικιωμένων Αμερικανών ζουν σήμερα με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, και όσο περισσότερες ασθένειες έχουν μετά την συνταξιοδότηση, τόσο περισσότερο μειώνεται το προσδόκιμο της ζωής τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. 

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ αυξάνεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι σε άλλα μέρη του αναπτυγμένου κόσμου, και γι΄ αυτό ευθύνεται η επιδημία παχυσαρκίας με τις συνοδές παθήσεις που προκαλεί. Πάντως, το 60% των Αμερικανών ηλικίας 67 ετών και πάνω, ζουν με τρεις ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις. Με το δεδομένο αυτό, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Care από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg αναφέρει ότι παρότι η ιατρική πρόοδος έχει επιτρέψει στους ασθενείς να ζουν περισσότερο, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συνεχίσει με αυτό το αυξανόμενο βάρος.

Τελικά, «μπορεί να υπάρχει ένα σημείο καμπής, όπου οι ιατρικές πρόοδοι που οδήγησαν σε αύξηση του προσδοκίμου επιβίωσης να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τη σωρεία συνοδών παθήσεων που αποκτούν οι άνθρωποι γερνώντας», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Κατά μέσο όρο, μια Αμερικανίδα 75 ετών, χωρίς χρόνιες παθήσεις θα φτάσει πάνω από την ηλικία των 92 ετών, αλλά με πέντε χρόνιες παθήσεις θα ζήσει κατά μέσο όρο ως τα 87, και με 10 ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις θα επιβιώσει μόνο μέχρι τα 80, διαπιστώνουν. 

Τι είδους παθήσεις έχουν επίσης, έχει σημασία. Στα 67, ένα άτομο με καρδιακή νόσο θα ζήσει επιπλέον 21,2 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ κάποιος διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ αναμένεται να ζήσει μόνο 12 επιπλέον έτη. Και ενώ το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 1,8 έτη κατά μέσο όρο για κάθε επιπλέον χρόνια πάθηση,οι επιπτώσεις αυξάνονται όσο προστίθενται κι άλλες ασθένειες συνδυαστικά.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eva Du Goff επισημαίνει ότι η επιβίωση με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πλέον ο κανόνας, όχι η εξαίρεση, στις ΗΠΑ. "Γίνεται πολύ σαφές ότι η πρόληψη πρόσθετων χρόνιων παθήσεων στους ηλικιωμένους είναι ο μόνο τρόπος για να συνεχίσει να βελτιώνεται το προσδόκιμο ζωής», πρόσθεσε. 

"Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τις ασθένειες μεμονωμένα. Έχετε διαβήτη ή έχετε καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν και τα δύο ", προσθέτει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Gerard Anderson. Και προσθέτει: "Η εξισορρόπηση που χρειάζεται για τη αντιμετώπιση ταυτόχρονα όλων των παθήσεων, είναι περίπλοκη – όσο περισσότερα συστήματα οργάνων εμπλέκονται, τόσο περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα. Το σύστημά μας δεν έχει δημιουργηθεί για να φροντίζει άτομα με τόσες πολλές διαφορετικές ασθένειες. Κάθε ένα βάζει πρόσθετο βάρος, όμως συνολικά το βάρος των πολλαπλών νόσων είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του βάρους της κάθε νόσου ξεχωριστά".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή