Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, που επηρεάζουν περίπου τα δυο τρίτα των γυναικών όταν περνούν στην εμμηνόπαυση, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια, Dr. Stephanie Faubion, του Mayo Clinic στο Rochester, δήλωσε ότι ενώ τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, η έρευνα υποδεικνύει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμος για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Ωστόσο η καφεΐνη φαίνεται να έχει διαφορετική επίδραση στις γυναίκες που βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση.
Στην περίπτωσή τους η καφεΐνη μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τη διάθεσή τους, τη μνήμη κα τη συγκέντρωση, υπέδειξε η έρευνα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Menopause'', προέρχονται από δημοσκόπηση της Mayo Clinic σε περισσότερες από 1.800 γυναίκες με εμμηνόπαυση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2005 και του 2012. Συγκρίθηκαν συμπτώματα μεταξύ γυναικών που κατανάλωναν καφεΐνη και γυναικών που δεν κατανάλωναν.

Η Faubion δήλωσε ότι ένας τρόπος να αποκτήσουν οι γυναίκες έλεγχο σε ενοχλητικά συμπτώματα είναι να είναι προσεκτικές σχετικά με τη διατροφή τους.

Αυτό σημαίνει να αποφεύγουν τις καυτερές τροφές και τα ζεστά αναψυκτικά, καθώς και την καφεΐνη, το αλκοόλ και τον καπνό.
Καθώς περίπου το 85% των Αμερικανών πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση, η Faubion προσπάθησε να ανακαλύψει σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεάζει η καφεΐνη τη σοβαρότητα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Προηγούμενες έρευνες έδωσαν μεικτή εικόνα. Ωστόσο οι απαντήσεις στη νέα έρευνα υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να επιδεινώνει τέτοια συμπτώματα.
Η αποφυγή της καφεΐνης, η διατήρηση υγιούς βάρους, η φυσική δραστηριότητα και οι τεχνικές διαλογισμού μπορούν να βοηθήσουν, δήλωσε η Faubion.

 

Πηγές:
''Menopause''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας