Ο τακτικός έλεγχος του καρδιακού παλμού σε ασθενείς που επέζησαν από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη επόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, ανάφεραν ερευνητές

Ο ερευνητής Dr. Bernd Kallmunzer, του Erlangen University, στη Γερμανία, δήλωσε ότι ο έλεγχος του παλμού είναι η μέθοδος επιλογής για τις ανωμαλίες του, σε ανθρώπους άνω των 65 ετών που δεν έχουν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι ασφαλής, αποτελεσματικός, μη επεμβατικός και εύκολος τρόπος εντοπισμού ανθρώπων που ενδεχομένως χρειάζονται πιο έντονη παρακολούθηση για την πρόληψη ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 250 ανθρώπους που επέζησαν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους παρακολουθούσαν τους παλμούς για τυχόν ανωμαλίες, μετά από εκπαίδευση.

Ο έλεγχος των παλμών από αυτούς ήταν σχεδόν το ίδιο ακριβής σε σχέση με τον έλεγχο από τους επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Neurology’’.

Τα στοιχεία του παλμού, όπως μετρήθηκαν από τους συμμετέχοντες και τους επαγγελματίες υγείας συγκρίθηκαν με στοιχεία της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, που έδειξαν ότι ποσοστό 57% των ασθενών είχαν ανωμαλίες στον παλμό τους.
Ο έλεγχος του παλμού από συγγενείς είχε ευαισθησία 77% και εξειδίκευση 93% σε σύγκριση με περίπου 97% και 94% αντίστοιχα, για τους επαγγελματίες υγείας.

Μεταξύ των ασθενών που έλεγχαν μόνοι τον παλμό τους, ποσοστό 89% είχε αξιόπιστα αποτελέσματα, με ευαισθησία 54% και εξειδίκευση 96%.
Λανθασμένα θετικά παρατηρήθηκαν σε 6 ασθενείς και λανθασμένα αρνητικά σε 17.

Ο Kallmunzer, δήλωσε ότι το χαμηλό ποσοστό λανθασμένα θετικών στην έρευνα, δείχνει ότι οι επαγγελματίες υγείας, οι φροντιστές και οι ασθενείς μπορεί να μάθουν να χρησιμοποιούν το απλό εργαλείο ως πρώτο βήμα στην προσπάθεια πρόληψης ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Πηγές:
‘’Neurology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο