Νέα έρευνα στηρίζει το στόχο των 5 μερίδων την ημέρα όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά υποδεικνύει ότι η κατανάλωση περισσότερων μερίδων μπορεί να μην έχει περισσότερα οφέλη.

Ανάλυση 16 διεθνών ερευνών υπέδειξε ότι για κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν άνθρωποι υπήρχε χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, μετά τις 5 μερίδες την ημέρα δεν υπήρχε μεγαλύτερη επίδραση, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό ‘’BMJ’’.
Η νέα ανάλυση εστίασε σε 16 έρευνες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, που αφορούσαν περισσότερους από 833000 ανθρώπους, από τους οπαίους περίπου 56.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακή νόσο.
Ο μέσος κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά περίπου 5% για κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών μέχρι 5 μερίδες την ημέρα, αλλά όχι παραπάνω.
Ο καθηγητής Frank Hu, του Harvard School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η ανάλυση παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια ιδιαίτερα από καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Υπάρχουν προτάσεις για αύξηση του ορίου στις 7 μερίδες την ημέρα, για την επιμήκυνση της ζωής.

Προηγούμενη έρευνα στη Βρετανία ανακάλυψε ότι η κατανάλωση 7 ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι πιο υγιεινή από το ελάχιστο των 5 που συστήνεται και θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή.

Η ερευνήτρια, Dr Oyinlola Oyebode, του University College London, δήλωσε ότι και οι 2 έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη επιπλέον επίδραση από την κατανάλωση άνω των 5 μερίδων αν και υπάρχει πιθανόν μεγαλύτερη επίδραση στις ομάδες που καταναλώνουν 5 έως 7 μερίδες, και άνω των 7 στη νέα έρευνα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για το περιβάλλον