Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''American Journal of Preventive Medicine'', υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού σε εβδομαδιαία βάση είναι καλή για τον εγκέφαλο, άσχετα από την ποσότητα περιεκτικότητας σε ωμέγα- 3 λιπαρά.

Ερευνητές του University of Pittsburgh School of Medicine, στην Πενσιλβάνια, σημειώνουν ότι η έρευνά τους προστίθεται σε ενδείξεις ότι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να αθροιστούν στην υγεία του εγκεφάλου μελλοντικά, ενδεχομένως ακόμα και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρι, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα έλαια έχουν αντιοξειδωτική δράση, που συνδέεται με τη βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου.

Για να ερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και της υγείας του εγκεφάλου, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 260 φυσιολογικών νοητικά ανθρώπων από την έρευνα Cardiovascular Health Study (CHS). Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφική πρόσληψη και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία.

Ο Dr. Cyrus Raji, του University of California-Los Angeles, δήλωσε ότι η υποομάδα των συμμετεχόντων στην CHS απάντησε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, όπως το πόσο ψάρι έτρωγε, καθώς και τον τρόπο παρασκευής του.

Εξηγεί ότι το βραστό ή το ψητό ψάρι έχει υψηλότερα ωμέγα- 3 λιπαρά σε σχέση με το τηγανιτό, επειδή τα λιπαρά οξέα καταστρέφονται στην υψηλή θερμότητα, επομένως το έλαβαν υπόψη όταν εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και τη νόηση. Επίσης ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν τακτικά ψάρι.

Ωστόσο, ο Dr. Becker, εξηγεί ότι οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των διαφορών στον εγκέφαλο και των επιπέδων ωμέγα- 3 στο αίμα.
Όπως δήλωσε, η έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι που ακολούθησαν διατροφή με ψητό ή βραστό αλλά όχι τηγανιτό ψάρι, έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε περιοχές που συνδέονται με τη μνήμη και τη νόηση. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και των συγκεκριμένων αλλαγών στον εγκέφαλο.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα τους οδήγησαν να καταλήξουν ότι υπάρχει πιο γενικό σετ παραγόντων κινδύνου που επηρέαζαν την υγεία του εγκεφάλου, από την οποία η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος.

Αυτό υποδεικνύει ότι παράγοντες κινδύνου- στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατανάλωση ψαριού- παρά βιολογικοί παράγοντες συμβάλλουν σε δομικές αλλαγές του εγκεφάλου.

Πηγές:
''American Journal of Preventive Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα