Ηλικιωμένοι με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, υπέδειξε νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές, όπως σημειώνουν στο περιοδικό ‘’Neurology’’, μελέτησαν περίπου 1.650 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει σχέση -αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι η μεγαλύτερη και η πιο ισχυρή.
Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να συστήσουμε στους ηλικιωμένους να λαμβάνουν βιταμίνη D ως προληπτική αγωγή.
Η βιταμίνη D προέρχεται από τροφές όπως τα ιχθυέλαια, τα συμπληρώματα, καθώς και από την έκθεση στο ηλιακό φως.

Ωστόσο, το δέρμα ηλικιωμένων μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε βιταμίνη D, καθιστώντας πιο πιθανή την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης και την ανάγκη να βασίζονται σε άλλες πηγές.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr David Llewellyn, του University of Exeter Medical School, παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 6 χρόνια.

Κανείς δεν έπασχε από άνοια, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο στην έναρξη της έρευνας.
Στο τέλος της έρευνας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι 1.169 συμμετέχοντες με καλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν 1 στις 10 πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Εβδομήντα είχαν σοβαρή έλλειψη και ο κίνδυνός τους για άνοια ήταν περίπου 1 στους 5.

Ο Dr Llewellyn, δήλωσε ότι οι ερευνητές περίμεναν να ανακαλύψουν σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου για άνοια ή νόσο του Alzheimer αλλά τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη, καθώς ανακάλυψαν ότι η σχέση ήταν δυο φορές ισχυρότερη από την αναμενόμενη.|

Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D ή η λήψη συμπληρωμάτων της συγκεκριμένης βιταμίνης θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να προλάβουν την άνοια και τη νόσο Alzheimer.
Ωστόσο, ο Dr Llewellyn, πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο αρχικό στάδιο και τα νέα ευρήματα δεν δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D προκαλούν άνοια.

 

Πηγές:
‘’Neurology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις