Οι στατίνες, εκτός από τη χρήση τους για τη μείωση της χοληστερόλης ενδεχομένως μπορούν να αυξήσουν και την επιβίωση από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ανακάλυψε νέα έρευνα από τη Βρετανία.

Η αρχική έρευνα αποκάλυψε ότι γενικά, ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έλαβαν στατίνες είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Η λήψη του φαρμάκου για περισσότερο από ένα χρόνο μείωσε τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο, δήλωσε ο ερευνητής Chris Cardwell, του Queen's University Belfast.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα, τα ευρήματα της οποίας πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες έρευνες.

‘Ενας ειδικός που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα είχε διαφορετική γνώμη. Θεωρεί πως πρέπει να ερωτώνται οι γιατροί σχετικά με τις στατίνες.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο μέχρι σήμερα μελέτης της χρήσης στατινών από ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Oncology’’, εξέτασε πληροφορίες περισσότερων από 7.600 ασθενών που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο παχέος εντέρου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες.
Σχεδόν 1.650 ασθενείς πέθαναν από καρκίνο παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας, από το 1998 έως το 2009.
Σε ασθενείς που χρησιμοποίησαν στατίνες για περισσότερο από ένα χρόνο ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο παχέος εντέρου μειώθηκε κατά 36%.

Σε όσους λάμβαναν στατίνες λιγότερο από ένα χρόνο ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 21%. Γενικά η χρήση στατινών συνδέθηκε με 29% μείωση των πιθανοτήτων των ασθενών να πεθάνουν από καρκίνο, ανακάλυψε η έρευνα.
Ερευνητές, ανακάλυψαν επίσης 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο στους χρήστες στατινών. Ωστόσο, η σχέση που φάνηκε στην έρευνα δεν αποδεικνύεται αιτιατή.

Άλλες έρευνες ανακάλυψαν μικρό όφελος στην επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που λάμβαναν στατίνες αλλά οι έρευνες ήταν μικρές.

Βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης οι στατίνες μπορούν να επιβραδύνουν τη δημιουργία πλακών στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά. Το πώς ακριβώς θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο παχέος εντέρου δεν είναι γνωστό, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, με βάση άλλες έρευνες, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να εμποδίζουν τα φυσιολογικά κύτταρα από τη μετατροπή τους σε καρκινικά ή θα μπορούσαν να εξουδετερώνουν καρκινικά κύτταρα.

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Oncology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας