Η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τα αισθήματα αγάπης και σύνδεσης των ανθρώπων, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αισθήματα αγάπης των αντρών έτειναν να επηρεάζονται περισσότερο από των γυναικών από τη λήψη των αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, που δρουν κυρίως μέσω του συστήματος σεροτονίνης,.
Αντίθετα, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά που επηρεάζουν το σύστημα σεροτονίνης λιγότερο, φάνηκε να επηρεάζουν τα αισθήματα αγάπης των γυναικών περισσότερο από των αντρών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής, Dr. Hagop S. Akiskal, του University of California, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι πως υπάρχει ποικιλία χαπιών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών στη ζωή 192 ανθρώπων με κατάθλιψη- 123 γυναικών και 69 αντρών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 χρόνια.
Η έρευνα περιέλαβε 13 ανθρώπους που ήταν ομοφυλόφιλοι.

‘Ολοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι διατηρούσαν σχέσεις, από 7 μήνες έως 26 χρόνια.
Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που εξέταζαν τα αισθήματα αγάπης, σύνδεσης και σεξουαλικής έλξης με τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της σχέσης. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν αν τα αισθήματα ήταν διαφορετικά μετά την έναρξη λήψης των αντικαταθλιπτικών σε σύγκριση με πριν.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στους συμμετέχοντες ανακάλυψαν ότι όσοι λάμβαναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι αισθάνονταν λιγότερο άνετα να μοιραστούν τα αισθήματα και τις σκέψεις του συντρόφου τους και εύχονταν λιγότερο η αγάπη τους για τον σύντροφό τους να κρατήσει για πάντα, από τότε που άρχισαν τη λήψη του φαρμάκου σε σύγκριση με ανθρώπους που λάμβαναν τρικυκλικά.

Ανακάλυψαν επίσης ότι άντρες στην έρευνα που λάμβαναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να ζητούν βοήθεια ή συμβουλές από τις συντρόφους τους ή να τις φροντίζουν σε σύγκριση με γυναίκες που λάμβαναν τα συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά.

Αντίθετα, γυναίκες που λάμβαναν τρικυκλικά ήταν περισσότερο πιθανό να παραπονιούνται σχετικά με διαταραχές στη σεξουαλική τους ζωή σε σύγκριση με άντρες που λάμβαναν τρικυκλικά.

Είναι σημαντικό άνθρωποι με κατάθλιψη να επικοινωνούν ανοιχτά με τον γιατρό τους σχετικά με το πώς νιώθουν, δήλωσε ο ερευνητής.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Affective Disorders’’.

 

Πηγές:
‘’Journal of Affective Disorders’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού