Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που περπατούν 4 ώρες την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα δραστηριότητας γυναικών μετά την εμμηνόπαυση κατά τα 4 προηγούμενα χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι όσες ασκούνταν τακτικά- τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα- είχαν μείωση 10% του κινδύνου εμφάνισης διηθητικού καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με γυναίκες που ασκούνταν λιγότερο, περιλαμβανομένων και όσων δεν ασκούνταν καθόλου.

Η ερευνήτρια Agnès Fournier, του Institut Gustave Roussy στο Villejuif, της Γαλλίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητη η έντονη ή η πολύ συχνή σωματική δραστηριότητα ώστε να λάβει μια γυναίκα τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 59.000 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, σε διάστημα 12 ετών, από το 1993 έως το 2005.
Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και ανέφεραν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας το 1993, το 1997 και το 2002.

Σε επανεξέταση, 8,5 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 2.155 από τις γυναίκες είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο μαστού.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το όφελος της άσκησης μειώθηκε όταν οι γυναίκες σταμάτησαν τη δραστηριότητα.

Η Fournier δήλωσε ότι γυναίκες που ασκούνται θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν ώστε να λάβουν τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης.
Σε όσες δεν ασκούνται συνιστάται να αρχίσουν, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό μπορεί ενδεχομένως να μειωθεί γρήγορα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’’

 

Πηγές:
‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία