Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Mayo Clinic Proceedings’’, ανακάλυψε ότι οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή που ασκούνται υπερβολικά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο η τακτική άσκηση συνιστάται για τον έλεγχο της καρδιοπάθειας και τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από το Hartford Hospital, ανέλυσαν στοιχεία 2.400 επιζώντων από καρδιακή προσβολή οι οποίοι ήταν σωματικά δραστήριοι.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενα αποτελέσματα που έδειχναν ότι τα οφέλη στην καρδιά από το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι περίπου τα ίδια όσο η ενέργεια που ξοδεύεται είναι ίδια. Ωστόσο, όταν περπατά κάποιος αντί να τρέχει χρειάζεται διπλάσιος χρόνος να καεί ίδιος αριθμούς θερμίδων.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι θάνατοι από καρδιακά προβλήματα μειώθηκαν μέχρι 65% σε ασθενείς που έτρεχαν λιγότερα από 48 χιλιόμετρα την εβδομάδα ή περπατούσαν λιγότερα από 74 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Αν ασκούνταν περισσότερο, ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης χάνονταν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι αναλύσεις παρέχουν τα πρώτα στοιχεία σε ανθρώπους που δείχνουν στατιστικά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο με τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα οφέλη του περιπάτου ή του τρεξίματος δεν υπάρχουν για απεριόριστο διάστημα και ότι πέρα από κάποιο επίπεδο- ίσως 30 μίλια τρεξίματος την εβδομάδα- υπάρχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνος. Τα ανταγωνιστικά γεγονότα τρεξίματος, επίσης φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο οξέως γεγονότος.

Ωστόσο οι ερευνητές παραδέχονται ότι επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή μπορεί να μην είναι πιθανό να γενικεύσουν τα ευρήματα σε όλους όσοι ασκούνται πολύ.

 

Πηγές:
‘’Mayo Clinic Proceedings’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα