Ο εντοπισμός του καρκίνου στο μαστό από τη μαστογραφία συνδέεται με έγκαιρη διάγνωση σε ηλικιωμένες γυναίκες, μειώνοντας το ποσοστό περισσότερο προχωρημένων, δύσκολων στην αντιμετώπιση περιστατικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Radiology’’.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την εξέταση με τακτική μαστογραφία σε γυναίκες 75 ετών και άνω.

Η αξία της μαστογραφίας σε ηλικιωμένες γυναίκες έγινε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης τα πρόσφατα χρόνια.

Η American Cancer Society συνιστά ετήσιες μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω αν έχουν καλή υγεία, ενώ το U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) δεν συνιστά μαστογραφίες στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σημειώνοντας ότι υπάρχουν ανεπαρκείς ενδείξεις για την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων.

Η Judith A. Malmgren, του University of Washington's School of Public Health and Community Medicine στο Σιάτλ δήλωσε ότι η έλλειψη έρευνας είναι κυρίως υπεύθυνη για τις αποκλίνουσες συστάσεις.

Δεν υπάρχουν έρευνες σε γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού, δήλωσε η Malmgren.

Οι Dr. Malmgren και Henry Kaplan, από το Swedish Cancer Institute στο Σιάτλ, πρόσφατα εξέτασαν την επίδραση του εντοπισμού από μαστογραφία σε ηλικιωμένες, μελετώντας στοιχεία περισσότερων των 14.000 περιστατικών με καρκίνο μαστού από τα οποία 1.600 ασθενείς ήταν άνω των 75 ετών.

Η πλειοψηφία των περιστατικών που διαγνώστηκαν από μαστογραφία ήταν αρχικού σταδίου, ενώ οι καρκίνοι που διαγνώστηκαν από την ασθενή ή τον γιατρό ήταν πιθανόν πιο προχωρημένοι.

Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με μαστογραφία και είχαν διηθητικό καρκίνο μαστού, πιο συχνά αντιμετωπίστηκαν με μαστεκτομή και ακτινοβολία και είχαν λιγότερες μαστεκτομές και λιγότερη χημειοθεραπεία, σε σύγκριση με περιστατικά που διαγνώστηκαν από την ασθενή ή τον γιατρό.

Ο εντοπισμός με μαστογραφία συνδέθηκε με 97% ποσοστό επιβίωσης στα 5 χρόνια λόγω του καρκίνου σε σύγκριση με 87% για τους καρκίνους που εντοπίστηκαν από τους ασθενείς ή τους γιατρούς.

Η Dr. Malmgren δήλωσε ότι η μαστογραφία επιτρέπει τον εντοπισμό όταν ο καρκίνος μαστού βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί με πιο ανεκτές επιλογές.

Στην έρευνα, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με διηθητικό καρκίνο μαστού που εντοπίστηκε με μαστογραφία είχαν 10% μείωση στη θνησιμότητα λόγω καρκίνου μαστού μετά από 5 χρόνια.

Ο έγκαιρος εντοπισμός που παρέχει η μαστογραφία είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις ηλικιωμένες, σημείωσε ο Dr. Malmgren, επειδή δεν μπορούν εύκολα να ανεχτούν τη χημειοθεραπεία που συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πιο προχωρημένων καρκίνων μαστού.

Η Dr. Malmgren δήλωσε ότι οι το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης επίσης αυξάνει τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού. Πρόσθεσε ότι τα λανθασμένα θετικά ευρήματα είναι λιγότερο συνήθη σε μεγαλύτερες γυναίκες.

Είναι εύκολο να εντοπιστεί ένας καρκίνος νωρίτερα σε ηλικιωμένες γυναίκες επειδή δεν αποτελεί θέμα η πυκνότητα του μαστού, δήλωσε η Dr. Malmgren.

Η μαστογραφία δεν είναι ακριβή, επομένως αν την κάνει κάθε δεύτερο χρόνο μια γυναίκα δεν θα αθροιστεί πολύ στο κόστος της περίθαλψης.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν γυναίκες και τους γιατρούς τους να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τη μαστογραφία, οδηγώντας σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η Dr. Malmgren σημείωσε ότι η επιβίωση από καρκίνο μαστού στις νεότερες γυναίκες έχει βελτιωθεί σημαντικά τα 20 τελευταία χρόνια αλλά η βελτίωση δεν έχει παρατηρηθεί στις ηλικιωμένες.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο