Μικρή έρευνα Καναδών ερευνητών που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Psychology and Aging’’ ανακάλυψε ότι ενήλικες μεταξύ 60 και 82 ετών ήταν λιγότερο αφηρημένοι και μπορούσαν να πραγματοποιούν καλύτερα νοητικές εργασίες μεταξύ 8:30 και 10:30 το πρωί σε σχέση με το απόγευμα, όταν ο εγκέφαλος τους άρχιζε να ‘’ακινητοποιείται.’’

Ερευνητής δήλωσε ότι η ώρα της ημέρας παίζει ρόλο. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι πιο εστιασμένη και καλύτερη στο να αγνοεί τους περισπασμούς το πρωί.

Χρησιμοποιώντας δείγμα 16 ενηλίκων μεγάλης ηλικίας και 16 νεότερων, ηλικίας 19 έως 30 ετών, ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παίξουν παιχνίδι μνήμης υποβάλλοντάς τους σε απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς έβλεπαν συνδυασμούς φωτογραφιών- λέξεων σε οθόνη υπολογιστή. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να θυμηθούν τους συνδυασμούς.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μεταξύ 1.00 και 5.00 μ.μ, οι ηλικιωμένοι ήταν περισσότερο πιθανό- κατά 10%- να χάσουν την προσοχή τους σε σχέση με τους νεότερους.

Ωστόσο, διαφορετική ομάδα 18 ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας που εξετάστηκε το πρωί έδειξε αυξημένη δράση στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου σε σχέση με τους νεότερους και μείωσε το κενό επίδοσης μεταξύ των 2 ομάδων.

Όπως δήλωσαν οι ερυενητές, η έρευνα είναι σύμφωνη με προηγούμενες αναφορές που έδειχναν ότι σε στιγμή της ημέρας που ταιριάζει με τις τάσεις έγερσης από τον κιρκαδιανό ρυθμό, ηλικιωμένοι μπορούν να αντιστέκονται στους περισπασμούς, δήλωσε άλλος ερευνητής.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις