Τρεις συνήθεις αναπνευστικές νόσοι φαίνεται πως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, αναφέρουν ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 7 ερευνών που περιλάμβαναν περισσότερους από 25.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η πνευμονία συνδέονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.

Το άσθμα ή η φυματίωση δεν συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.''

Άνθρωποι που εμφάνιζαν τις τρεις παραπάνω παθήσεις είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στον πνεύμονα σε σχέση με όσους είχαν μόνο χρόνια βρογχίτιδα.

Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα σε όσους είχαν χρόνια βρογχίτιδα με άσθμα και φυματίωση.
Η ερευνήτρια, Ann Olsson, δήλωσες ότι η αιτία που αναπνευστικές νόσοι μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα με διαφόρους τρόπους θα μπορούσε να οφείλεται στους μηχανισμούς των νόσων.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ ορισμένων αναπνευστικών νόσων και του κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Πηγές:
''American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]