Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα για να διαπιστώσουν πώς συνδέονται τα αισθήματα κάποιου για τη γειτονιά του με τις πιθανότητες να υποστεί καρδιακή προσβολή.

Εξέτασαν αν άνθρωποι που αισθάνονταν μέρος της τοπικής τους κοινότητας είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με ανθρώπους που δεν αισθάνονταν έτσι.

Η έρευνα εξέτασε 5.300 ενήλικες άνω των 50 ετών. Στην έναρξη κανένας δεν εμφάνιζε σημάδια καρδιακών προβλημάτων.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα απλό ερωτηματολόγιο με 4 ερωτήσεις που σχεδιάστηκαν για να διαπιστωθεί πώς αισθάνονταν για τη γειτονιά τους.

  • Αισθάνονταν ότι αποτελούσαν μέρος της περιοχής τους;
  • Υπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή τους στους οποίους μπορούσαν να βασιστούν;
  • Εμπιστεύονταν τους ανθρώπους στην περιοχή τους;
  • ‘Ηταν οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή φιλικοί;

‘Ανθρωποι με υψηλά σκορ αισθάνονταν περισσότερο συνδεδεμένοι.
Στη συνέχεια οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα αισθήματα των συμμετεχόντων συνδέονταν με το πόσο πιθανό ήταν να υποστούν καρδιακή προσβολή εντός 4 ετών.

Στη διάρκεια της έρευνας, περίπου 2 σε κάθε 100 ανθρώπους είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Γενικά, άνθρωποι με τα ισχυρότερα αισθήματα για την περιοχή τους και που αισθάνονταν συνδεδεμένο με τους γείτονες είχαν λιγότερες πιθανότητες σαν υποστούν καρδιακή προσβολή.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή η σχέση δεν ήταν τόσο ισχυρή.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αισθάνονται μέρος της γειτονιάς τους μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με ανθρώπους που δεν αισθάνονται μέρος της κοινότητας στην οποία ζουν.
Αυτό υποδεικνύει ότι ο τρόπος που αισθανόμαστε για την περιοχή μας μπορεί έμμεσα να επηρεάζει την υγεία μας.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια